Maten ska lagas här

Maten på Mötesplatsen i Arlöv ska lagas där

I onsdags överlämnade PRO Burlöv en protestskrivelse till kommunens kostchef Ola Moberg, ställd till utbildnings- och kulturförvaltningen, med 377 namnundeskrifter som krävde att den mat som serveras på Möteplatsen i Arlöv också ska tillagas där som tidigare.

Dessutom vill man att Mötesplatsen ska vara öppen också under helgerna och att det öppnas en motsvarande Mötesplats i Åkarp för de äldre.

– Enligt oss i PRO är det bra med måltider för de äldre, vilket också är en av de viktigaste frågorna i arbetet för en jämlik hälsa och ett värdigt liv för äldre personer, säger Jan Hansson, PRO.

– Det är många som träffas här. De gillar att prata samtidigt som de äter och det betyder mycket. Ännu viktigare för dessa besökare är den gemenskap de känner här.

En lång historia

Kostchefen Ola Moberg höll med om Jan Hansson påpekanden, samtidigt som han berättade att frågan om var tillagningen av maten ska ske är en lång historia.

– Vi tillagade maten här från det att vi flyttade tills förra året. Att det tog stopp beror på att jag har en budget som ska stå på plus/minus noll vid årsskiftet förre året blev allt fördyrat så att budgeten visade ett minus på tre miljoner vid årets slut och jag var tvungen att dra ner någonstans på den totala verksamheten och det blev bland annat kocktjänsten här på Mötesplatsen, berättar han.

– Jag ville gärna behålla matlagningen här och har tre gånger begärt ökad budget för att kunna behålla, men fått nej alla gånger.

Inga undernärda

Ola Moberg är medveten om att många tycker maten smakar bättre när den tillagas på platsen och inte bara värms upp.

– Samtidigt vill jag framhålla att de äldre trots allt äter och att vi inte har en enda undernärd äldre person här i Burlöv, vilket det larmas om på andra håll i Sverige.

– Vi försöker göra vårt allra bästa för de äldre så vi ser till att servera varm mat till alla som har ett ordinärt boende.

Ljusning nästa år

Moberg påpekar att han ser en ljusning för Mötesplatsens del nästa år.

– Jag får ett ekonomiskt tillskott av pengar 2020 och då ska vi på något sätt kunna åtminstone färdiglaga maten här på Mötesplatsen så att de känns nylagad på alla sätt när de äldre får den på bordet. Det kan tänkas att vi gör grunden någon annanstans och till exempel steker färdigt här, plus att potatisen kokas här.

– Så jag kan lova att vi har en kock på plats här nästa år plus att mer personal finns med i planen, tillägger en glad Ola Moberg.