Första damlaget i Arlöv på decennier

Första damlaget i Arlöv på decennier

Det var över 30 år sedan sist – men sedan i mars förra året finns det nu ett välfungerande damfotbollslag i Arlövs Bl. Burlövs Nyheter besökte dem under ett av årets tuffaste träningspass.

Regnet och blåsten piskar mot kinderna på de omkring 10 tjejer som har samlats på konstgräsplanen i Åkarp för ännu en onsdagskväll med försäsongsträning. Den yngsta är 14 år – den äldsta 42. Tillsammans bildar de det första fotbollslaget för damer i Arlöv på flera decennier.

– Jag var lite tveksam i början, säger Marie Lambrén, som är lagets äldsta spelare och även nybliven assisterande tränare. Det är så olika åldrar och så olika intressen. Men jag har inte märkt av det alls. Det funkar verkligen jättebra! Det är väldigt kul att hålla på. Den sociala biten är 90 procent.

Mellan två och tre dagar i veckan träffas damerna för träning så här års. Eftersom konstgräsplan inte är tillgängligt i Arlöv är det Åkarp som gäller.

– Det är lite skiftande hur många som kommer på varje träning. De har ju en bit att ta sig och januari och februari är en tung period. Men vi brukar vara omkring 12 stycken – och vi hade gärna varit fler. Skriv gärna det! säger Mathias Johansson, lagets tränare.

Han är väldigt stolt över sitt lag, berättar han. Speciellt förra hösten när man efter bara en månads träning gick in och spelade i serien.

– Vi vann kanske inte alla matcher, säger Marie Lambrén. Men det var aldrig tvåsiffrigt. Vi gjorde riktigt bra matcher mot topplaget Furulund till exempel.

Tjejerna börjar värma upp på planen. Höga knän och snabba kicksparkar bakåt. Regnet tilltar i styrka och någon frågar Mathias Johansson om det inte vore läge för styrketräning inomhus idag. Men han skakar bestämt på huvudet.

– Man känner verkligen att man utvecklas i det här laget, säger Moa Lindén som har spelat fotboll sedan hon gick i sexan. I början kunde jag verkligen ingenting om fotboll. Men man lär sig snabbt här.

– Det är kul att hålla igång. Man kan inte bara plugga och sitta still hela dagarna. man behöver röra på sig lite med, säger Tiffany Öhlin och drar halsduken lite tätare om halsen.

Det var i början av förra året som Mathias Johansson fick frågan om han kunde tänka sig att bli tränare för damlaget tillsammans med två andra. Efter att själv ha spelat fotboll i hela sitt liv kände han till hur viktigt det är att ha någonstans att ta vägen som växande fotbollskille eller tjej.

– Har man ett tjejlag i klubben så behöver man ett damlag att se fram emot, tycker jag. Men det är en viss skillnad på stämningen i laget. Här är det inte på liv och död. Det är mycket glädje. Herrarna satte kanske ofta skolan åt sidan, men det gör man inte här.

Eftersom Åkarps IF saknar damlag är det här just nu det enda damlaget i kommunen. Men även tjejer från Lund och Lomma har hittat hit – den som åker längst för att ta sig till träningen kommer ända borta från Stehag, berättar Mathias Johansson.

– Men ryktet säger att det är några duktiga tjejer från Åkarp som är väldigt sugna på att börja träna med oss. Jag hoppas de dyker upp snart. Vi välkomnar alla till vårt lag, säger han och stretar glatt vidare tillsammans med de tappra damerna i strålkastarnas vitaktiga sken.

Tjejer från Arlövs damlag
Alexandra Lambren, Tiffany Öhlin och Moa Lindén trivs väldigt bra i Arlövs BI:s nybildade damlag.