Burlövskändisen del 5: Låtskrivaren Andreas ”Stone” Johansson

Andreas "Stone" Johansson

Han tillhör de fem låtskrivare i världen som har haft flest placeringar på internationella topplistor – men få vet att han heter Andreas Johansson och är uppvuxen mitt emot Saabfabriken i Arlöv.

Just nu är han aktuell med en låt i Melodifestivalen. Men normalt sätt är det inte Sverige som är Arlövssonen Andreas Johanssons främsta arena – utan Asien.

– Jag kanske inte blir igenkänd på gatorna i Tokyo direkt, men vid namn får jag nog säga att jag är väldigt känd där. Framför allt bland artister och låtskrivare, säger Andreas Johansson efter att ha uppmanats att lägga Jante åt sidan och beskriva sin internationella framgång.

Och i den lilla låtskrivarvärld som kretsar kring mellan 5-600 personer som skriver hit på hit på hit åt internationella artister, hör Andreas Johansson till de fem med flest toppplaceringar någonsin, berättar han.

– Det känns ganska overkligt ibland. Jag får statistiken via mejl. ”Nu är du nominerad till årets låt” ”grattis du vann”. Men så går jag längs en gata i Tokyo och ser plötsligt reklam för skivan på varenda buss. Då förstår man lite mer att det är på riktigt.

Men det var på Lommavägen i Arlöv grunden till musikintresset lades när Andreas Johansson satt i sin pappas knä som liten pojke och sjöng med när pappan spelades gitarr och dragspel. I fyra-fem års åldern fick han sin första synt och därefter avlöste rockbanden varandra både före och efter högstadiet.

– Jag repade i samma lokal som Karl P Dahl, under träslöjdssalen på Vårboskolan, säger Andreas Johansson. Arlöv var ett fantastiskt ställe att växa upp på med mycket musik och mycket vänner. Det kanske inte alltid var så tryggt, men jag höll mig i min lilla krets och råkade aldrig ut för någonting egentligen.

Efter högstadietiden följde musikgymnasium, folkhögskola och lärarhögskolan. Men samtidigt satsade han stenhårt på musiken vid sidan av och var oerhört produktiv.

– Jag hade nog 1000 låtar i bagaget men inga kontakter alls. Det var först 2009 när jag skaffade mig ett förlag i Malmö, Roasting House, som det började hända något.

Tiden efter att Andreas Johansson skrev på för förlaget beskriver han som något av en explosion. Hela hans låtkatalog blev tillgänglig för internationella artister och resorna till Asien avlöste varandra.

– Redan efter några veckor hade jag min första förstaplats på en internationell topplista med ”Run from you” och därefter kom hiten ”Moonlight”.

I dag beskriver Andreas Johansson sig lite som en musikalisk kameleont som influeras av och skriver allt från hårdrock och hip hop till country och klassisk musik. Många låtskrivare sysslar enbart med att författa låtar. Men i Andreas Johansons fall är det lite annorlunda.

– Jag gör ”allt”. Jag skriver text, musik, spelar alla instrument och mixar själv. I början fick jag extraknäcka som barpianist i bland annat Ängelholm för att klara mig ekonomiskt och det fortsatte jag med länge bara för att det var så himla roligt. Men nu är låtskrivandet mitt enda jobb. Trots att branschen befinner sig i ett katastrofalt läge.

Hur går det till när du skriver en ny låt?

– Oftast handlar det om någon som söker en låt till en viss artist. Jag kan få vissa direktiv om att det ska ”låta så och så”. Ibland skriver jag hälften själv och hälften ihop med någon annan.

Precis så gick det till när den låt som Andreas Johansson är aktuell med i årets melodifestival kom till. Han var i Los Angeles och blev hopparad med en annan låtskrivare – Allison Kaplan.

– Vi hade jättetrevligt, tog ett glas vin och skrev den där låten i tron att den skulle ges ut i USA. Men då var det en på Roasting House som skickade in den till Melodifestivalen och plötsligt ringde Christer Björkman och ville att den skulle vara med.

Att låten, som Andreas Johansson beskriver som en ”gammal” låt som lika gärna hade kunnat släppas på 60-talet, ska framföras av Marie Bergman och Sanne Salomonsen, tycker han känns fantastiskt.

– Det är två legender. Det var ett bra beslut av Christer att låta dem framföra den. Jag har egentligen alltid varit emot schlager och tyckt att det är för mycket tuggummipop. Men det här kan jag stå för.

Allra roligast med sin medverkan i Melodifestivalen tycker Andreas Johansson är att han för första gången har en möjlighet att ”bli ett namn” även här på hemmaplan.

– Att vara med i Melodifestivalen är ju en sak som definitivt kan öppna dörrar för framtiden. Sedan gör det mamma och pappa extra stolta hemma i Arlöv också.

Andreas "Stone"
I Tokyo känner alla musikintresserade till hans namn. Här hemma hoppas Andreas Johansson få sitt genombrott i Melodifestivalen.