Fått väldigt bra respons

Emelie Karlsson mot nätmobbning

 – Jag har fått väldigt bra respons när jag gått ut med min kampanj via Facebook, berättar Emelie Karlsson som startat en kampanj mot nätmobbing inom ramen för kommunens satsning ”Forza Summer”.

En kurs där ungdomar får prova att starta och driva sina egna företag i stället för ett traditionellt sommarjobb. Kursen inleddes med en kick-off vecka där ungdomarna, däribland Emelie, fick all den kunskap och inspiration de behövde för att kunna driva sina idéer under sommaren. Eftersom Emelie själv varit utsatt för näthat känns det för henne angeläget att göra att för att stoppa detta.

– Jag vill göra skillnad och så här långt känns det jättebra, intygar hon.

80 procent sett vuxna bete sig illa

Hur viktigt det är visar hon med hjälp av Friends nätrapport 2017 där det går att utläsa att var tredje ung har blivit utsatt för nätkränkningar under det senaste året och att 18 procent av tjejerna har blivit utsatta för sexuella trakasserier på nätet. Motsvarande siffra för killarna är sex procent. Rapporten visar också att varannan ung, 54 procent, har sett vuxna betett sig illa kto andra vuxna på nätet och att bland de äldre barnen, 16-åringarna, svarade hela 80 procent att de sett vuxna bete sig illa online.

Söker än mer stöd

Så Emelie ser sin kampanj som angelägen och söker därför mer stöd för att stoppa näthatet.

– Jag har också ringt runt till alla mina vänner och gått ut på skolan och fått mycket positivt gensvar.

Förutom information säljer Emelie armband och t-shirts och får också bra gensvar på dessa. ”Forza Summer” pågår till den 3 augusti, men om Emelie fortsätter med sin kampanj efteråt är inte klart än.

Kamp mot nätmobbning
Så här ser den t-shirt ut som Emelie säljer i sin kampanj