Sockerbolaget lägger ner i Arlöv

Sockerbolaget lägger ner i Arlöv

Nordic Sugar, som äger sockerfabriken i Arlöv, vill flytta hela tillverkningen till Örtofta efter ha investerat ungefär en miljard kronor där under fyra år. I Arlöv berörs 167 anställda, men ingen kommer att bli uppsagd.

– Vår ambition är att hantera en stängning av fabriken i Arlöv med intern rörlighet och naturlig avgång, säger Katarina Silfversparre, vd för Nordic Sugar i ett pressmedddelande.

– En konsolidering kommer att betyda en minskning av antalet medarbetare i Sverige, men med de planerade åtgärderna bygger vi både en stark svensk framtidsanpassad produktionsstruktur och, i kombination med vår breda palett av produkter med hög kvalitet och service, stärker vi vår konkurrenskraft.

Kostnadsbesparingar

Orsaken till flytten är kostnadsbesparingar och stärkt marknadsposition och vad som ska hända med den 149 år gamla anläggningen i Arlöv är inte bestämt än.

Det formella beslutet att lägga ner verksamheten i Arlöv har inte tagits formellt men företaget har gjort en effektiviseringsstudie. Slutsatsen från den är att ”en samlad svensk sockerproduktion skulle stärka konkurrenskraften på en liberaliserad sockermarknad.” Der vill säga att ha hela produktionen på ett ställe i Örtofta dit också sockerbetorna levereras.

En tragisk händelse för Arlöv

– Det är naturligtvis en tragisk händelse för Arlöv när en sådan anrik tillverkning försvinner och vi beklagar medarbetarna. Det positiva i det hela är att ingen sägs upp, utan för erbjudande om jobb i Örtofta, säger Lars-Åke Ståhl, kommunchef i Burlövs kommun.

– Flytten innebär att en lång tradition bryts och att de lämnar ett oerhört stort område med stora lokaler. Vad som ska hända med de är ännu inte beslutat, men vi måste sätta oss ner och diskutera vad som ska hända där när väl Nordic Sugar lämnar Arlöv.

Tråkigt för Arlöv

– Det är naturligtvis tråkigt för Arlöv när ett företag lämnar, men det finns ju en negativ spiral i detta eftersom flera andra företag, bland annat bankerna här lämnar kommunen, säger Lars Johnson (m).

– Nu måste majoriteten sätta sig ner och diskutera vad som måste göras eftersom kommunen får en negativ stämpling när detta sker. Här finns så många andra tomma lokaler.

– Kommunen måste gå före och vända trenden så att kommunen blir attraktiv och lockar till sig företag.

Startade 1869

Sockerframställningen i Arlöv startade 1869. Här raffineras varje dygn 850 ton råsocker som kommer från Sveriges enda sockerbruk i Örtofta. I Arlöv arbetar 167 personer, de flesta i produktionen som maskinoperatörer, processoperatörer och serviceingenjörer.

Anläggningen i Arlöv är ett av Nordic Sugars två raffinaderier i Sverige. Här tillverkas varje år bland annat 146 000 ton sockerlösning, 31 000 ton sirap och 7 800 ton bitsocker. Vid laboratorierna görs årligen omkring 100 000 analyser.

Burlövs Nyheter har också sökt kommunrådet Katja Larsson (s) för en kommentar.