Dalslundskolans kök ska leda utvecklingen i södra Sverige

Ola Moberg på Dalslundskolan

– Med det här nya köket och den vidareutbildade personalen ska vi leda utvecklingen i södra Sverige, säger Ola Moberg, kostchef för restaurang Lunden, det nya centralköket för framtidens måltider i Burlövs kommun, beläget i Dalslundskolan i Åkarp.

Han påpekar samtidigt att det är nu det hårda arbete börjar med att etablera köket som det ledande som ska ge skolans elever näringsriktig kost som ger bättre skolresultat liksom att de äldre ska få näringsriktig mat som ger dem bättre förutsättningar att leva ett bra liv upp i åren.

– Nu har vi fått rätt förutsättningar att ge våra gäster mat som gör att de mår och fungerar bättre i vardagen, menar Ola Moberg.

Nya köket invigdes

Det var under måndagen som Bengt Åström (s), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, invigde det färdiga köket efter en ombyggnad som inleddes under 2017. Totalt har ombyggnaden kostat kommunen cirka 55 miljoner kronor med nya lokaler, ny utrustning och kompetensutveckling av personalen.

– Ja, köket är större eftersom vi ska laga mat till så många fler, det vill säga dagligen producera cirka 3.000 rätter till förskolor, skolor och boende, bland annat äldreboende, i kommunen.

– För eleverna ser vi det inte längre som en matsal utan en restaurang där ätandet ingår som en del av undervisningen, berättar Ola.

– Det betyder nylagad mat varje dag, mer satsningar på grönt och KRAV-märkt och mindre av animalier. Vi kommer också att handla mer av lokala odlare.

– Det innebär också att göra maten på ett delvis nytt sätt. Till exempel behöver man inte bara servera rivna morötter. Det finns flera andra sätt att tillaga de, påpekar Ola.

Alla har fortbildats

Hela köket har fått en ny maskinpark som delvis är datoriserad.

– Det sker ju hela tiden en utveckling, precis som med bilar. Därför måste utrustningen bytas mot en modern.

Dessutom har all personal genomgått en 20-dagars fortbildning.

– Vi har kvar alla tidigare personal, men ska också nyanställa en bagare eftersom vi nu ska baka vårt eget bröd. Vi kommer alltså att tänka på ett helt nytt sätt när det gäller tillagning av maten som ska bli 100-procentigt näringsriktig.

– Jag har jobba med det här nu i ett och ett halvt år och målet är att vi ska vara helt framme 2020, säger Ola Moberg.

– För oss har det hänt otroligt mycket och känns helt fantastiskt. Det ska bli spännande att se hur eleverna uppfattar det hela.

Vad gäller maten för de äldre så läggs köket på Harakärrsgården ner nu när det nya köket ska produceras alla mat sju dagar i veckan.

Nytt kök på dalslundskolan
Skinande blankt är de nya maskinerna i det toppmoderna restaurangköket.
Moderna värmeskåp på Dalslundskolan
Även de moderna värmeskåpen skiner.
Serveringslokalen på Dalslundskolan
Här är serveringslokalen.