”Vi vill inte stå och se på när någon i Burlöv brinner inne”

Publicerat: 1 juni, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 2075

En ny, planerad brandstation – utan möjlighet för deltidsbrandmännen att övernatta – riskerar brandsäkerheten i kommunen. Det menar två av Burlövs deltidsbrandmän.

– Det finns en uppenbar risk att någon dör om det här förslaget går igenom, säger den ene deltidsbrandmannen, som liksom sin kollega har valt att vara anonym på grund av rädsla för repressalier från ledningen.

Vi träffas över en kopp kaffe och bläddrar tillsammans genom den utredning med titeln ”Fortsatt utveckling av Räddningsverksamhet i beredskap – område Centrum/Burlöv” som är anledningen till deltidsbrandmännens oro. I den beskrivs ett flertal förslag om vad som ska hända framöver med den brandstation som idag finns i Arlöv.

– Det förslag som cheferna vill ska bli verklighet är att det ska byggas en ny brandstation någonstans på Kronetorpsområdet, säger den ene deltidsbrandmannen. Och där ska det absolut inte finnas någon möjlighet för någon att övernatta, tycker ledningen. Det innebär att mellan 7-8 stycken av oss kommer att tvingas sluta på ett bräde.

För så många av de nuvarande deltidbrandmännen är i dag bosatta så långt från brandstationen att de inte klarar att infinna sig på de 6 minuter som lagen kräver, berättar han. Och blir man flera man kort får det stora konsekvenser för brandsäkerheten.

– För att överhuvudtaget få gå in i ett brinnande hus måste vi vara minst en räddningsledare och fyra rökdykare. Det kommer vi aldrig att få ihop i en så liten kommun som Burlöv från en dag till en annan om så många tvingas sluta. Då kommer vi att få stå utanför ett brinnande hus och invänta förstärkning från någon annan kommun innan vi kan göra någonting. Det är en situation som ingen av oss vill tvingas hamna i.

Extra svår skulle en sådan situation bli för att man själv bor på orten och känner många som bor här.

– Tänk om det brinner hos min egen granne? Eller hos någon kompis till barnen? Ska jag stå och titta på då tills hjälp anländer från Malmö? Folk kommer ju inte att tro att vi är kloka.

Redan nu finns ett stort problem att hitta personal i Burlöv som har möjlighet att ställa upp som deltidsbrandman på de premisser som råder, berättar de.

– Hur många bor och jobbar i Burlöv och kan släppa allt de håller med om och infinna sig på 6 minuter om det brinner? Brandstationen i Burlöv är dessutom en av de skånska kommuner med flest larm av alla – förra året hade vi nästan ett om dagen i snitt. Vi ligger ju så strategiskt till att vi ofta kallas in för att hjälpa Malmö eller passa någon annan brandstation medan personalen där är på annat håll.

Men varför vill inte ledning att ni sover på den nya brandstationen?

– Det vi får höra är att ”så ska man inte ha en organisation” med RIB-anställda utan de ska komma hemifrån. Annars sliter de för mycket på familjerna. Men vi har folk som sover där nu varenda pass. Det sliter mer på min familj om jag väcker dem allihop mitt i natten för att det brinner någonstans. Dessutom vill jag inte ligga och köra som en galning i min privata bil genom hela Burlöv. Ingen av dem jag möter vet ju att jag kör på utryckning.

Comments are closed.