Världens bästa äldreomsorg i Åkarp

Publicerat: 19 augusti, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 923

-Sverige har världens bästa äldreomsorg och den jag har sett här på Harakärrsgården ligger i topp. Det handlar inte bara om pengar utan om mänskliga värden där man tar väl han om personalen såväl som de gamla, säger Kiyoko Yokoyama, vd och ägare till det japanska vårdföretaget ATOK-KAI.

Tillsammans med några ur personalen från det egna företaget besökte hon i går, måndags Harakärrsgården i Åkarp, för att närmare studera hur äldreomsorgen är upplagd och hur det hela fungerar praktiskt.

Kiyoko Yokoyama var länge kritiskt till hur äldreomsorgen i Japan fungerade så år 2000 tog hon tag i det hela och startade en egen äldreboendeverksamhet.

– Det jag nu behöver är att utveckla personalen och Sverige framstår för mig som det land där man arbetar både med värme och ansvar, där människan sätts i förestå rummet, före pengar och budget, men en väldigt human vård.

I Japan är det svårt att rekrytera personal till äldreomsorgen.

– Men många vill komma till Sverige och arbeta här så när vi nu har kontakter i Sverige och utvecklar vår verksamhet efter svensk förebild så har vi fått lätt att rekrytera.

Att boende på Harakärrsgården är bra intygar en av de boende, Solveig Björkeroth, som råkar komma förbi.

– Det fungerar bra här. Jag trivs och fått det mycket bättre sedan jag flyttade hit.

Värd för den japanska delegationen är Ewa Wörlén, föreståndare på Harakärrsgården, och hon ska under de närmaste 14 dagarna ha två japanska undersköterskor arbetande på äldreboendet.

– Idag har vi gett dem lite skånsk kultur, som mat och föreläsning, innan rundvandringen här på boendet. Så i november ska vi resa till Japan och studera deras äldreboende.

Ewa påpekar också att Kiyoko Yokoyama länge studerat äldreomsorgen i Sverige att tidigare tittat på flera äldreboende, men när hon så fick ögonen på Harakärrsgården och verksamheten där granska hon den mer noggrant och bestämde sig till sista för ett studiebesök.

Tommy Paremo

Comments are closed.