Unika fynd i Burlövs gamla kyrka

Publicerat: 29 mars, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 509

Sedan i januari har Burlövs gamla kyrka var stängd för att byta värmeledningsystem. Det är ett omfattande arbete som bland annat innebär att hela golvet grävts upp och arkeologer har gjort unika fund som kan dateras till 1200-talet.
– Det blev något av en kick när vi plötsligt grävde fram ett mynt som vi senare kunde datera till 1200-talet och kung Valdemar II tid, säger arkeologen Per Sarnäs.
Fynden av myntet är speciell eftersom det är så välbevarat och i så gott skick att det går ett se stämpeln på kung Valdemar på ena sidan. Per Sarnäs tror att det hamnade under golvet kort efter att det präglats och att det är därför det är så pass välbehållet.
 
Mynt och glas
Förutom myntet har arkeologerna också hittat en bit färgat glas som troligen är en bit av ett fönsterglas från medeltiden.
– Men det kan också röra sig om ett fynd från när kyrkan byggdes på 1100-talet, menar Sarnäs.
Det finns otroligt få fynd av målat fönsterglas, tillägger han.
Han förstod vad det var genom att hålla upp glaset mot en ljuskälla och såg då att det var genomskinligt.
Förutom de två föremålen har man också hittat några gravplatsen, ett med ett skelett.
 
Gravplats för betydande
– Eftersom det är en gravplats inne i kyrkan är det troligen en betydande människa som begravts där.
Kyrkan har byggts ut och uppdaterats flera gånger under århundrade efter hand som församlingen växt. Blandf annat förlängdes kyrkan på 1400-talet. Senaste utgrävningen var 1942.
– Det är roligt som kyrkoherde att få följa det här utgrävningen, särskilt som så unika fynd har gjorts, och det är ju sällan en kyrka renoveras, säger kyrkoherde Lena Petersson, som hoppas att några föremål kan få stanna och ställas ut i församlingen.
 
Tommy Paremo
 
Fakta:
 
Valdemar II ”Segraren’’, (på danska Valdemar Sejr) 1170-1241, kung i Danmark från 1202, son till Valdemar I. Valdemar var gift först med Dagmar av Böhmen senare med Berengaria av Portugal.
Under Valdemars regering genomfördes många inre reformer i Danmark; vissa av dem har satt spår i den s.k. Valdemars jordebok. Bl.a. blev Jyske lov (Jyllandslagen) utfärdad tronföljden reglerad samt skatte- och ledungsförhållandena reorganiserade. Far till Valdemar den unge, Erik Plogpenning, Abel och Kristofer I.
(Källa: Wikipedia)

Det går att skymta ljuset genom den färgade glasbiten som troligen är cirka 800 år gammal.

Det går att skymta ljuset genom den färgade glasbiten som troligen är cirka 800 år gammal.

Lika gammalt är myntet som är präglat med kung Valdemar II bild och inte är slitet.

Lika gammalt är myntet som är präglat med kung Valdemar II bild och inte är slitet.

Burlövs gamla Kyrka

Burlövs gamla Kyrka

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.