Två män åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Publicerat: 14 mars, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 172

Två 30-åriga män från Skåne (Arlöv och Örkelljunga) kommer att åtalas för sammanlagt 15 bedrägeribrott mot äldre personer genom vishing. Vid brotten har de båda åtalade lurat till sig cirka 200 000 kronor.

De båda männen greps och anhölls den 20 december 2018 efter omfattande utredningsarbete av polisens bedrägeriutredare och spanare. Männen misstänks för att vid sammanlagt 15 tillfällen under november-december lurat eller försökt lura äldre på pengar genom Vishing (de misstänkta ringer upp de äldre målsägande och påstår sig komma från banken för att få tillgång till de drabbades inloggningar till bankkonton). De drabbade äldre personerna är utspridda i landet från Umeå och söderut.

– Männen har också haft ett annorlunda sätt att lura äldre. Efter ett första telefonsamtal där man påstår att den drabbade äldre personens kort har skimmats har man sagt att bankpersonal kommer hem till de äldre för att hämta deras kort och kod. Männen har därefter gjort hemsök hos de drabbade äldre personerna på olika orter i södra Sverige och hämtat bankkorten. Detta är särskilt allvarligt tycker jag och detta medför att jag bedömer brotten som grova bedrägerier, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson i Malmö som är förundersökningsledare.

Männen har gjort hembesök hos flera äldre målsägande som är i 80-90 årsåldern i södra Sverige för att komma åt de drabbades kort och kod. I många fall har de lyckats medan några fall har slutat med försök.

Bedragarnas tillvägagångssätt att göra hembesök hos äldre för att komma åt deras kort och kod har tidigare anmälts på andra orter i Sverige men bara vid något enstaka tillfälle i södra Sverige.

De båda misstänkta männen är tidigare kända av polisen och erkänner brott vid förhör.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.