Två filmer om Kal P Dal på gång

Publicerat: 15 maj, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 2360

Någon gång i september eller oktober är den färdiga. Den första och kortare filmen om Karl Göran Ljunggrens liv, det vill säga arlövssonen Kal P Dals liv.
– Vi har börjat klippa ihop delar av filmen, men vi ska göra några fler intervjuer i sommar, innan vi kan göra den kortare filmen klar, säger filmaren Dan Ösgård som gör filmen tillsammans med journalisten Stefan Källstigen.
– Var filmen ska visas är inte klart än, men den blir cirka 25 minuter lång och ska förhoppningsvis locka någon sponsor så att vi därefter kan göra en långfilm, som precis som den korta filmen, ska handla om Kal P Dals liv.
Kortfilmen kommer att handla om Kalles uppväxt och liv fram till den första skivan ”Till mossan” ges ut.
– Det handlar framförallt om eftermälet, vad som sägs om Kalle och att hans musik fortfarande spelas så mycket, tillägger Dag som själv gärna lyssnar på Kal P Dals låtar.
 
Eget projekt ursprunget
Urspunget till hela filmprojektet var ett projekt Dag och Stefan hade på Facebook som hette ”Jag var där”.
– Det handlade om olika konserter och intervjuer med folk som varit på plats. Men så ville vi också göra något från södra Sverige och Stefan mindes Kal P Dal och hans musik som något speciellt. Han var 18-19 år när skivan ”Till mossan” gavs ut och han tände direkt på den.
– Själv var jag inte ens född då, men jag hade hört talas om Kalle genom en kompis som bodde i Staffanstorp. Genom honom fick jag höra musiken och jag har sedan dess lyssnat mycket på hans musik.
De båda hade först tänkt göra en kortare reportagefilm.
– Men efter hand som vi intervjuade bandmedlemmar, kompisar, familjemedlemmar, med flera så kände vi att det fanns underlag för en längre story. Dessutom togs vi ju hela tiden emot så väl av alla vi intervjuade.
Dag påpekar också att de fick en hel del hjälp av Jeanette Rosengren bok ”Raka rör” som handlade om Kal P Dal.
 
Ingen riktig sponsor
Men filmprojekt kostar pengar och de båda har ingen riktig sponsor idag.
– Det vill säga vi tog kontakt med Burlövs kommun som har varit vänliga nog att sponsra oss med tillräckligt med pengar för att kunna anlita en klippare för den korta filmversionen.
– Vi har idag ett 15-tal intervjuer, men vi saknar kontakt med någon som kände Kalle under hans yngsta år, bortsett från familjen. Men total sett får vi material nog för att göra en längre film och Kal P Dals hela liv och karriär.
Det finns många detaljer att ta upp.
– Ja, bland annat hur TV-programmet ”Säcken” med Eva Rydberg och Charlie Normen, blev avgörande när den första skivan gavs ut, berättar Dag.
– Programmet var populärt och hade fyra miljoner tittare. Det var 1977 och när Kalle fick uppträda i programmet ledde det till att skivan sålde i 200.000 exemplar. Tyvärr har vi inte lyckats hitta programmet i SVTs arkiv – än.
Var första filmen ska visas är som sagt inte klart än.
– Men eftersom Burlövs kommun har varit hjälpsamma med pengar för att få fram filmen är det troligt att det blir där någonstans, tillägger Dag Östgård.

Karl Göran Ljunggren (Kal P Dal) 28/1 1949 - 18/1 1985

Karl Göran Ljunggren (Kal P Dal)
28/1 1949 – 18/1 1985

Comments are closed.