Tryggheten är ett måste

Publicerat: 1 maj, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 758

Välfärden, äldreomsorgen, tryggheten, migrationen, bostäder. Att valet närmar sig med stormsteg märktes även lokalt i Burlöv på 1 maj i de tal som levererades av socialdemokraternas eget kommunalråd Katja Larsson och kommunalrådet Andreas Schönström från Malmö som båda eldade den inte så stora grupp av partitrogna som mötte upp på Granbacken bakom Arlövs teater.
– Tryggheten är ett måste, påpekade Katja Larsson som ville vara ödmjuk gentemot de många i kommunen som känner sig otrygga.
– De gör det trots att statistiken säger att vi är på väg på rätt håll. Men det visar å andra sidan att vi fortfarande har mycket jobb kvar att göra.
Hon, liksom Andreas Schönström, målade ut Moderater och Sverigedemokraterna som valets huvudmotståndare.
– Ett av Sverigedemokraternas mål i Burlövs kommun är att Burlövsbostäder ska säljas ut och alla lägenheterna ska säljas till de boende. Jag förstår inte hur de tänker.
– De påstår att boende skulle bli så mycket billigare för dem, men de måste ta län för att kunna köpa sin bostad och det ska betalas ovanpå hyran så jag kan inte se att det blir billigare.
– För oss är det viktigt att vi kan erbjuda hyresrätter åt alla till rimliga hyreskostnader och att vi kan arbeta för att alla kan få ett eget boende och ett jobb.
 
Vill ha all omsorg i kommunal regi
Hon reagerar också kraftigt mot alliansens och Sverigedemokraternas krav på att allt omsorgsboende ska säljas ut.
– Jag har personlig erfarenhet av vilka konsekvenser det kan få så min bild är klar för Burlövs del att vi vill ha all omsorg i kommunens regi så att alla vårdtagare kan känna sig trygga.
Katja Larsson tog också upp den kommande nerläggningen av Sockerbolagets verksamhet i Arlöv.
– Företaget har ju varit grunden för Arlöv existens och uppbyggnad, men vi måste också förstå att tiderna förändras och att verksamheter effektiviseras. Och att man nu effektiviserar och flyttar produktionen till Örtofta gör att man sparar energi som motsvarar uppvärmningen av 7000 villlor.
Hon påpekade också vikten av att ha ett bra näringsliv som skapar arbetstillfällen i kommunen.
– Men det viktigaste av allt är den solidariska välfärden. Det handlar inte om pengar utan om satsningar som gjort att solidariteten ökat. Visst har vi en bit till att gå och det finns naturligtvis åtgärder vi kunde gjort bättre eller kanske på ett annat sätt.
– Men, vi vet vägen vi ska gå och vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra Burlövs kommun ännu bättre. Ett Burlöv som vi kan vara stolta över, slutade Katja Larsson.
 
Skäms över EU
Andreas Schönström inledde sitt tal med att påminna om den stora flyktingströmmen 2015.
– Det var många som då flydde från död och annat elände och vi fick stora problem med mottagandet. Men trots problemen hindrade det inte oss att ta ansvar för de som kom och det är jag stolt över.
– Däremot skäms jag över att EU och flera medlemsländer svek i mottagandet, men när EU sviker så finns det andra som träder in. Problemet är när sådant händer så finns det också en rädsla som föder en ny ideologi som lik en farsot äter sig in.
– Det är däremot inget nytt utan något som dyker upp där det sker ekonomiska orättvisor som i sig skapar andra orättvisor och vi har en förmåga att sluta oss och stänga de andra ute.
– Det är ett faktum att det idag finns fler europeer som lever i fattigdom än före finanskrisen 2008, berättar Schönström.
– Många har jobb, men med en lön det inte går att leva på. Orättvisorna är stora och det är det vi socialdemokrater arbetar mot. Vi strävar alltid mot jämlikheten. Det är det enda sättet att hålla ihop ett samhälle.
 
Går bra för Sverige
– Det går bra för Sverige, påpekade han.
Vi har den största byggboomen på 20 år och vi lovade en kvarts miljon bostäder till är 2020 och det ser vi nu ut att kunna uppfylla.
– Men det gäller inte överallt, påminde han.
– Vissa städer solar sig i att de får allt fler företag som skapar jobb, medan företag på andra orter lägger ner verksamheten vilket på många håll skapar en känsla av hopplöshet och i vissa fall ilska.
– Men den ilskan får inte drabba andra. Vi må ha olika bakgrund, men det är gemensamt vi bygger vår framtid, sade Andreas Schönström.
Han tog också upp kampen mot brott och mot orsakerna till att människor begår brott.
– De begår brott mot andra, men också mot sig själv. Värst är brotten mot samhället och det vi står för. Vi ska bekämpa brotten genom politiken
– Sverige är idag hotat, menade Schönström.
– Det finns krafter som vill vrida klockan tillbaka. På den ena sidan står moderater och sverigedemokrater. På den andra sidan står vi.
– Och även om det diskuteras vem som styr över vem så är det trots allt så att socialdemokraterna har sina djupa rötter i att förändra samhället mot ett mer jämlikt och det är något vi aldrig viker från, slutade Andreas Schönström.
 
Tommy Paremo

De socialdemokratiska leden hade glesnat något sedan förra året men i täten gick kommunalrådet Katja Larsson och kommunalrådet från Malmö Andreas Schönström

De socialdemokratiska leden hade glesnat något sedan förra året men i täten gick kommunalrådet Katja Larsson och kommunalrådet från Malmö Andreas Schönström

3

- All vårdomsorg ska ske i kommunal regi för trygghetens skulle, menade Katja Larsson bland annat.

– All vårdomsorg ska ske i kommunal regi för trygghetens skulle, menade Katja Larsson bland annat.

Andreas Schönström var besviken på EU-ländernas hållning vid den stora flyktingströmmen 2015 då han menade Sverige tog sitt ansvar

Andreas Schönström var besviken på EU-ländernas hållning vid den stora flyktingströmmen 2015 då han menade Sverige tog sitt ansvar

Comments are closed.