Tre av tusen trädgårdar

Publicerat: 2 juli, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 430

Under söndagens strålande sol öppnade privatpersoner i hela Sverige sina prunkande trädgårdar för besökare under det gemensamma namnet ”Tusen trädgårdar”. Initiativet togs av den kända trädgårdsprofilen Gunnel Carlsson, som för övrigt är Arlövsbo sedan många år, och nu öppnade sin egen trädgård för femte gången. Ett evenemang som sker vartannat år.
Burlövs Nyheter besökte tre av de fem trädgårdarna som var öppna i Burlövs kommun och startade naturligtvis med Gunnels gröna trädgård på Hemgatan med ett hus byggt 1923 som bland annat rymmer en del av Arlövs historia.
– Men trädgården är skapad av mig från 1986 och framåt, berättar Gunnel.
– Här finns mycket träd och buskar som skapar en lurvig atmosfär och så mängder av magnolia, julrosor, pioner och nävor. Här finns inte många rosor, men de finns.
Gunnel Carlsson har också en lite köksträdgård och många buxbomhäckar, plus orangeri och växthus.
 
Också en burlövsprofil
Nästa burlövsprofil att visa fram sin unika gröna trädgård var Cecilia Gagge, känd bland annat med sitt engagemang Bara Härads Hembygdsförening som tar väl vara på Burlövs Gamla prästgård.
– Ja, mitt hus byggdes också 1923 som bostad är en tjänsteman på sockerbruket så det ingår också i kommunens bevarandeplan, berättar hon innan hon välkomnar gäster och visar runt i den lummiga villaträdgården med bikupor, gamla fruktträd och perenner.
– De hamnar ibland i viss ordning som de själva vill och alla kirskål i syrenbuskaget och under hasselträden har vi inte lyckat äta upp. Men vi gör vårt bästa.
Trädgården kallas ibland snöklockornas trädgård.
– Men dom blommar ju i mars så de finns tyvärr inte att visa just nu.
 
Bor sin farmors trädgård
Maria Fredin Skoog bor i ett hus som byggdes 1890. Det var ursprungligen en arbetarbostad till Sockerbruket på andra sidan järnvägen.
– När vi köpte huset 2003 fanns här en rad tujor, ett gammalt päronträd, en lagerhägg, en rönnsumak och en jättestor buske av röda vinbär. Resten var en knagglig gräsmatta, berättar Maria som skapat en trädgård med tanke på hennes farmors trädgård i Osby.
– Jag har här samlat de växter som fanns i min farmors trädgård när jag var barn. Hennes trädgård sköttes av farfar stinsen och var en magisk plats för barn. Här prunkade enorma bondpioner, förgätmigej, löjtnantshjärtan, ormbunkar, hallon, jordgubbar, rosor, prästkragar, aklejor, luktärtor, sockerärtor, krusbär, kaprifol, äppelträd och päronträd.
– En trädgård är för oss en plats att umgås i. Det är vårt vardagsrum under sommarhalvåret. I år har vi tagit itu med en sorgligt vildvuxen barrträdskant mot grannen i öster. Här har vi nu planterat Rhododendron i olika höjd och klematis som kan klättra upp i tujor och idegran.
– Tanken är att växterna ska blomma från maj till augusti minst och göra denna del mer spännande. I vårt lilla växthus som är byggt av en gammal glasveranda från Småland från 1920-talet växer tomaterna så det knakar. Vår trädgård präglas av mer charm än perfekta rabatter.
 
Tommy Paremo234567

Cecilia Gagge bor i en gammal tjänstemannavilla från 1923 och har skapat en lummig villaträdgård med bikupor, gamla fruktträd och perenner.

Cecilia Gagge bor i en gammal tjänstemannavilla från 1923 och har skapat en lummig villaträdgård med bikupor, gamla fruktträd och perenner.

1011121415

Maria Fredin Skoog har samlat de växter som fanns i hennes farmors trädgård i Osby när hon var barn

Maria Fredin Skoog har samlat de växter som fanns i hennes farmors trädgård i Osby när hon var barn

171819

Det var så här trädgården en gång var tänkt att se ut, men det blev inte riktigt så

Det var så här trädgården en gång var tänkt att se ut, men det blev inte riktigt så

Även framför huset har Maria skapat en fin miljö

Även framför huset har Maria skapat en fin miljö

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.