Tillsammans vill de kämpa mot rasismen i Burlöv

Publicerat: 19 september, 2014

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 2381

Positiv antirasism – det var utgångspunkten när Tillsammans för Burlöv bildades i våras. Sedan dess har det blivit ett flertal manifestationer och just nu driver man frågan om ett bredare utbud under Granebackekvällarna.

– Bakgrunden till det förslaget var en diskussion som uppkom efter att en parkeringsvakt hade blivit utsatt för rasistiska påhopp av en besökare under en av Granebackekvällarna, säger prästen Magnus Heberlein, en av initiativtagarna till det antirasistiska nätverket Tillsammans för Burlöv.

– Vi började fundera över vilken funktion de här kvällarna egentligen ska ha. Kultur och underhållning kan föra människor samman och bidra till positiva värden och gemenskap i kommunen. Vi skulle vilja öppna upp Granebackekvällarna för alla invånare. Även de med en annan kulturell bakgrund som kanske inte känner sig inkluderade av det utbud som finns där idag.

Tillsammans för Burlöv började som en studiecirkel i våras. Magnus Heberlien beskriver nätverket som en grupp löst sammanfogade individer, ungefär en handfull till antalet. Något medlemskap är det inte frågan om. Det enda mätbara är i nuläget antalet ”likes” på Facebook som i skrivandets stund uppgår till omkring 350 stycken.

– Vi bildades för att skapa en plattform för positiv antirasism, säger Magnus Heberlein. Många gånger reagerar man genom att bli förbannad när någonting händer. Syftet här är att skapa en mötesplats innan något händer och tillföra positiva värden.

Den första manifestationen höll på nationaldagen i år. Där gick man runt med ett mångfaldsparaply och delade ut knappar mot rasism. Därefter medverkade Tillsammans för Burlöv vid Burlövsfestivalen på Svenshög.

– Och inför valet målade vi glada budskap på gatorna – ”vi gillar olika” och annat.

Därefter blev det ljusmanifestation på Svenshög med brinnande hjärtan på marken och ljuslyktor mot himlen.

– Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner och bara något litet negativt. Det har varit att någon har skrivit på Facebook att ”sådan här skit vill vi inte ha”, men inte värre än så, säger Magnus Heberlein.

Sverigedemokraternas framgångar i Burlöv har Magnus Heberlein inte mycket till övers för.

– Det är givetvis ett stort problem för kommunen att de blev andra största parti. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Men det var inte oväntat för oss. Vi förutsåg det, säger han. Vi kan kanske inte ändra på det så snabbt utan vi får hantera det. Vårt mål är inte att konfrontera dem utan att skapa mötesplatser för människor där man kan träffas under trevliga former och inte titta snett på varandra.

Mänsklig mångfald – ja tack! är budskapet på knapparna som nätverket delar ut.

Comments are closed.