Tårtkalas när kommunen tog över

Publicerat: 16 januari, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 1040

Tisdagen den 15 januari var det tårtkalas och lite feststämning eftersom det var första dagen när kommunen tog över verksamheten på Svenshögs äldreboende på Kornvägen i Arlöv efter Attendo.
– Attendo hade option att sköta äldreboendet här under två år, men bestämde sig redan efter ett år att de inte ville fortsätta så kommunfullmäktige beslutade förra året att vi skulle ta över det, berättar Christer Petersson, verksamhetschef för all äldreboende i Burlövs kommun.
– Vi informerade personalen här i september förra året om vad som skulle ske och alla valde att stanna kvar även när kommunen tog över verksamheten, berättar Ewa Wörlén, som sedan tidigare är chef för äldreboendet på Harakärrsgården i Åkarp och nu också på Svenskhögs äldreboende.
– Även de boendes anhöriga informerades och var positiva till förändringen, tillägger Christer Petersson.
 
Likvärdig med Harakärrsgården
Förändringen av verksamheten på Svenshögs äldreboende innebär att verksamheten likställs med den på Harakärrsgården i Åkarp.
– Vi har fört enskilda samtal med alla anställda på Svenhögs om vad förändringarna innebär, så nu är det upp till bevis, säger Ewa Wörlén.
– En fördel med samkörandet mellan de två äldreboendena innebär att personalen kan täcka upp för varandra vid till exempel semestrar. Det blir inga problem att gå mellan eftersom alla arbetar på samma sätt.
 
Tredje planet tomt
Svenshögs äldreboende är inrymt på tre plan i ett av höghuset på Kornvägen i Arlöv.
– Här finns plats för 30 boende, men för närvarande är här bara 20, vilket innebär att det tredje planet är hel tomt, påpekar Ewa.
– Man kan ju tillägga att antalet äldre som har behov av ett sådant här boende har sjunkit på senare år, säger Christer.
– Samtidigt har inte alla varit helt nöjda så här finns en del att arbeta upp och det viktig nu är att binda ihop de båda boendena.
 
Göra saker tillsammans
I Åkarp finns en så kallad bicykel, det vill säga en cykel där en av personalen kan cykla vid sidan av en boende.
– De är oerhört viktigt för dementa att få komma ut på aktiviteter och inte bara sitta stilla och kanske titta på TV, menar Ewa.
– Här i Arlöv finns också mycket annat som de kan komma ut på och känna igen som Burlövs Center i närheten och kyrkan. Det är en utmaning att hjälpa dem att göra saker för att hålla hjärnan igång, samtidigt som man naturligtvis måste ta hänsyn till den enskilda individen.
– Alla här på Svenshög har jobbat efter de förutsättningar de haft, men nu är det viktigt för oss att få in ett nytänkande så att de boende åter kan få vara en del av samhället på ett annat sätt. De måste få komma ut, så att de kan få längta efter att få komma hem igen, tillägger Ewa Wörlen.
 
Tommy Paremo
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.