Stort problem med sopdumpning i fritidsområde

Publicerat: 29 april, 2015

Publicerat i: Arlöv

Visningar: 1418

  • tuggumi
  • mer tugummi

20 gånger om året – så ofta utsätts Spillepengens fritidsområde för så omfattande avfallsdumpning att händelsen polisanmäls. I helgen var det dags igen.

50 däck ligger spridda på marken framför ett buskage i ett i övrigt vårigt och prunkande fritidsområde. En bit bort har någon slängt ut kopiösa mängder tuggummi med tillhörande emballage.

– Det här är tyvärr ingen ovanlig syn, säger Per Leander på stiftelsen Spillepengen som har hand om fritidsområdet skötsel. Tuggummina är troligen stulna och sedan ville man väl av någon anledning inte ha dem.

Oftast handlar det om nedskräpning av mindre kaliber, berättar Per Leander. Plastmuggar som slängs utanför papperskorgen i stället för i den. Eller engångsgrillar och ölburkar under vår- och sommartid. Men ungefär 20 gånger om året är nedskräpningen så allvarlig att händelsen polisanmäls.

– Då pratar vi om hela släp eller lastbilsmängder med avfall. Vi kan inte göra så mycket annat än polisanmäla det, men det är tråkigt för pengarna som går åt till att städa hade vi kunnat använda till att göra området trevligare att vistas i.

Per Leander nämner trädplantering och underhåll av motionsslingorna som exempel på saker som i bland får stryka på foten till förmån för exempelvis hyrning av hjullastare med skopa –  som krävdes för att frakta bort däcken denna gång.

Varför tror du att just Spillepengens fritidsområde är så utsatt för nedskräpning?

– Jag misstänker att det beror på att området ligger nära bebyggelsen men ändå relativt ostört. Bakom Sockerbruket har de haft liknande problem. Vi har funderat på att ta in bevakning men det känns inte riktigt rätt i den här typen av område.

 

Comments are closed.