Stor donation till Burlövs kommun

Publicerat: 31 oktober, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 676

Burlövs kommun har beviljats en donation på 10.000 US-dollar, motsvarande 88.623 svenska kronor, för att kunna utveckla arvet efter Charlotte Weibull.

– Eftersom kommunen inte har möjlighet att visa alla de föremål som Charlotte Weibull skapade under sin livstid och lämnade efter sig har vi ansökt och fått beviljat en donation från Pro Suecia Barbro Osher Foundation, berättar Jane Andersson, kultur- och fritidschef i Burlövs kommun.
– Med hjälp av donationen ska vi kunna digitalisera Charlotte Weibulls samlingar för att på så vis kunna göra dem tillgängliga för omvärlden med hjälp av modern teknik.
Hon påpekar att man inom kommunens är mycket stolta över att man har beviljats donationen.
– Vår förhoppning är att världen snart ska komma få se lite mer av den fantastiska samlingen vi förvaltar kommunen tillsammans med Föreningen Charlotte Weibulls vänner.
– Vår tacksamhet mot Barbro Osher kan inte nog uttryckas. Vi kommer i ett gott, välrenommerat sällskap i Sverige som har gynnats med stora donationer från Barbro Osher och hennes make Bernhard Osher.

Fakta:
Barbro Osher är en välkänd svensk mecenat som, tillsammans med sin make Bernhard Osher, har donerat miljardbelopp till främst konstnärliga och medicinska ändamål. Barbro Osher är sedan många år verksam i USA, men har mycket stort intresse för Sverige.

Inom Möllegården kultur lever Charlotte Weibulls verks vidare. Här finns hennes samling med dockor, folkdräkter, diverse föremål och textilier, sammantaget fler än 10.000 föremål.

Några svenska institutioner som fått bidrag är Kungliga Operan, Moderna muséet och Dalhalla.

Comments are closed.