Starka minnen på lyckad återträff

Publicerat: 28 januari, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 1553

  • Återträff 1
  • Återträff2
  • Återträff3
  • Fritidsgården på Alnarpsvägen

Mellan år 1969 och 1972 hängde de på fritidsgården på Alnarpsvägen i Åkarp varje vecka. I helgen sågs 35 av dem igen för en återträff full av minnen och kära återseenden.

– Det var makalöst. Otroligt. Det finns inte ord för den kvällen, säger Roland Pehrsson, en av fyra arrangörer av helgens återträff som var en uppföljare av en tidigare återträff för 27 år sedan.

Han berättar hur de 35 festdeltagarna träffades vid gårdspumpen utanför den nu nerlagda gamla fritidsgården för en bild i snökaoset innan de fortsatte ner till festlokalen på Lervägen. Sedan följde en kväll kantad av middag, tidsenlig musik och presentationsrundor där de gamla vännerna fick berätta vad som hade hänt sedan sist. Något man gjorde med stor inlevelse, berättar Roland Pehrsson.

– Det var så starka berättelser. En tjej hade jobbat på en bilskrot och haft det lite tufft en period men idag är hon lärare. En annan hade fått en hjärnblödning för två år sedan och var rullstolsbunden men gjorde ett tappert försök att resa sig under sin presentation. Det var så starkt, säger Roland Pehrsson.

Men det var inte bara lördagens festkväll som arrangerades av Roland Pehrsson och hans tre vänner. Även själva fritidsgården på Alnarpsvägen som var festdeltagarnas gemensamma nämnare startades och drevs av kvartetten.

– Några år tidigare hade några andra försökt starta upp en fritidsgård i lokalen men man fick det inte att funka. Då tog vi tag i det och släpade dit våra musikanläggningar och ordnade musik och dans varje söndag och torsdag. Med tiden fick vi hjälp av kommunen att bland annat köpa in skivor och film och verksamheten växte så vi kunde ha filmvisning och flipperspel också.

En viss konstapel Malmberg nämndes också många gånger under kvällen. Han var närpolis i Burlöv när det begav sig och var väldigt engagerad i ungdomarna, minns Roland Pehrsson.

I dag bor bara en handfull av de före detta fritidsgårdsbesökarna kvar i kommunen. Många har flyttat till kranskommuner eller längre bort. Själv bor Roland Pehrsson i Limhamn.

– Den som hade åkt längst för att vara med på återträffen var en kille som hade kört från Älmhult. men han var noga med att påpeka att han inte jobbar på Ikea, säger Roland Pehrsson.

Nu återstår bara att se om det dröjer ytterligare 27 år till nästa återträff.

 

Comments are closed.