Skolan och tryggheten viktigast

Publicerat: 28 december, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 712

– Att skapa trygghet för medborgarna i kommunen och att få ordning på skolan på flera sätt är det viktigaste vi måste satsa på under den här mandatperioden, säger Christer Swahn, ordförande för Sverigedemokraterna i Burlövs kommun och nyvald 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige.
Christer är nöjd med valresultatet även om han hade räknat med ännu ett mandat.
– Men vi hade problem med att få ut våra valsedlar och vi skötte allt själva, så det blev väl bra ändå. Det känns väldigt skönt nu, men nu börjar verkstaden och det innebär väldigt mycket jobb att komma in i rutinerna i den kommunala politiska arbetet,
Han betonar att det tidigare fanns en del meningsskiljaktigheter inom Sverigedemokraterna lokalt.
– Men allt det är borta nu och vi strävar alla mot samma håll.
Christer betonar också att även om man stödjer alliansen och på det viset stödjer den borgerliga ledningen av kommunen så innebär det inte att de är bundna till moderaterna.
– Det är bara så att vi har en närliggande politik och jobbar tillsammans med de som vi känner att vi fungerar bäst tillsammans med.
 
Har flest kvinnor
Han är medveten om att hans parti väcker onda känslor hos många, men menar att det i mycket beror på en del människor som inte borde vara medlemmar och verka i Sverigedemokraternas namn.
– Jag tycker det är för enkelt att bli medlem i partiet. Ett medlemskap borde godkännas på något sätt innan det fastställs.
Samtidig påpekar han att Sverigedemokraterna är det parti som har flest kvinnor på sina valsedlar.
– Hos oss är 50 procent på valsedlarna kvinnor och det är fler än som finns hos något annat parti, vilket säger en hel del om vår syn på kvinnor och män.
 
Två huvudlinjer
Hans parti har lokalt två huvudlinjer så här långt att arbeta med under den kommande mandatperioden.
– Det ena är att skapa trygghet för medborgarna i vardagen och det andra är att skapa förändringar som höjer kompetensen i skolorna.
– Jag är medveten om att det redan i dag pågår ett arbete inom skolan för att höja kompetensen och det stödjer vi naturligtvis. Samtidigt fattas det en väldig massa lärare och förskollärare i kommunen. Vi har en väldig omsättning av personal och det är förödande.
– Troligen handlar det mycket om löner, vilket vi måste ta itu med eftersom alla kommuner rycker i främst förskolelärarna. Men det finns också en trivselaspekt som vi måste påverka.
 
Vill också ha trygghetsvärdar
Christer Swahn och hans parti är helt eniga med liberalerna i deras förslag om trygghetsvärdar som beslutades om vid 2018 års sista möte med kommunfullmäktige.
– Det låter som en lämplig åtgärd för att kunna ge en grundtrygghet, men vi måste göra mer. Jag är övertygad om att deras insats kommer att märkas, men det tar kanske 5-6 månader innan de är på plats för allvar. Sätter vi full fart kan vi ha det igång om att halvår. Arbetet med skolorna tar betydligt längre tid. Det måste se som en långsiktig uppbyggnad.
– Men det ska bli kul att kunna förändra så att det märks, tillägger Christer.
 
Irriterad och granne
Att han alls blev aktiv politiskt och sverigedemokrat hade två orsaker.
– Dels blev jag irriterad över den våldsamma invandringen för några år sedan och så bor jag granne med Espert (tidigare ordförande för Sverigedemokraterna lokalt). Innan dessa var jag inte överdrivet intresserad av politik men nu tycker jag det är väldigt kul att ha kommit in i den.
Han påpekar samtidigt att han upplever det hela som en värld som är helt annorlunda.
– Jag är långt ifrån fullärd, men när man kommer in i det är man inte medveten om hur det fungerar. Ganska snart insåg jag att det är en mycket reglerad värld som är mycket praktisk. Visioner handlar mycket om det som händer på riksplan och inte lokalt.
Christer Swahn betonar också att det den främlingsfientlighet partiet kritiseras för in är någon egentlig del av det lokala politiska partiarbetet.
– Det är något som styrs inom partiet centralt på riksnivå som exempelvis vården och andra frågor. Där vi lokalt inte egentligen medverkar. Vi är inriktade på det som ska sker och behöver göras praktiskt i Burlövs kommun, tillägger han.
 
Tommy Paremo
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.