Second hand har blivit en livsstil

Publicerat: 20 juli, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 1316

– När jag började här för 20 år sedan var jag det ende som var fast anställd. Idag är har sju personer fast anställning med lönebidrag och flera på arbetsträning, plus volontärer, säger Tomas Pettersson, tillförordnad butikschef för Erikshjälpens secondhandbutik i Åkarp.
Han betonar samtidigt att Erikshjälpen i stort fortfarande är en ideell verksamhet.
Butiken fanns från från starten 1994 mitt emot Burlövs Center.
– Men vi flyttade hit för 2001 och fick mycket större utrymme, berättar Tomas.
Men förra året genomgick butiken en rejäl renovering, vilket bland annat innebar att bilhandlaren mot parkeringsplatsen sades upp och butiken bereddes för att möte det ökade flödet av varor och det ökade intresset för second hand.
– Vi har som sagt fått större utrymme, men skulle trots det behöva lite mer lagerutrymme. Samtidigt fick vi till ett nytt butikskoncept med en ny typ av hyllor och organisationen nya färger vinrött och vitt. Det finns också skyltar i butiken som talar om våra värdegrunder. det hela blev lite mer genomtänkt än tidigare.
Dessutom byggdes en entresolplan som ett extralager. Hela byggnaden omfattar 1.500 kvadratmeter, varav 800 för butiken.
 
Många vill fynda
Till butiken i Åkarp kommer många som vill göra ett fynd.
– Och vi får också in många udda grejor, men eftersom second hand blivit något av en livsstil för många finns det också de som kommer för att inreda sitt hem med saker de hittar och köper här.
– Sedan finns det naturligtvis också människor som har det lite sämre ställt som hittar prisvärda bra saker här. Och så händer det naturligtvis också att folk kan göra rena fynd.
– Kundkretsen är inte präglad av någon särskild ålderskategori utan hit komma folk i alla åldrar och alla samhällsklasser.
– Tidigare var det lite skämmigt att handla second hand, men den attityden är försvunnen. Nu är det ju inne med retroprylar.
 
Allt är skänkt
Tomas betonar att allt som finns i butiken är skänkta saker. Lika viktigt är det att allt är rent och helt.
Vi har ju inte öppet alla dagar och en viktig uppgift för de som jobbar här är att gå igenom allt som skänks. Behövs det rengöras innan det ställs ut gör vi det.
Han menar också att eftersom butiken endast är öppen tisdagar, torsdagar och lördagar betyder fler besökare de dagarna.
Det hinner hända lite i butiken också så att det finns nyheter nästan varje gång. Det blir lite koncentrerat.
Av sådant som inte säljs men ändå är i gott skickas en del till Estland där behov finns.
 
Ett miljötänk
Ett viktigt faktum för Erikshjälpens second handbutiker, förutom den biståndsverksamhet organisationen bedriver, är att det finns ett miljötänk bakom verksamheten.
– Mycket av det vi säljer skulle ju annars gå till tippen.
Läger mitt i Åkarp tycker han är mycket bra.
– Vi har ett bra läge mitt emellan Malmö och Lund, men också nära till kranskommunerna. Dessutom har vi naturligtvis många kunder från Burlövs kommun.
Vän av ordning påpekar att Erikshjälpen minsann också har en butik i Malmö vilket Tomas medger.
– Vi samarbetar dessutom mycket och är samma juridiska person, men skiljer samtidigt på verksamheterna.
 
Fakta:
Erikshjälpens verksamhet står på flera ben. Second hand-butikerna, projektverksamheten för barns rättigheter runt om i världen, Läkarbanken och materialbistånd. Allt vilar på den grund som Erik Nilsson en gång startade.
 
Verksamheten riktar sig främst till utsatta barn i utvecklingsländer. Organisationen har samarbetspartners och ett hundratal projekt igång i 20 länder runt om i världen. Fokus är på barns rätt till utbildning, hälsa samt trygghet och skydd.
 
Rättighetsperspektivet genomsyrar alla Erikshjälpens utvecklingsinsatser. Påverkansarbete och opinionsbildning för barns rättigheter inkluderas i allt arbete. Att stärka kapaciteten hos de organisationer de samarbetar med är också ett viktigt arbetsområde.
Utifrån ett barnrättsperspektiv fokuserar Erikshjälpen på barns rätt till utbildning, hälsa och trygghet och skydd. Erikshjälpen arbetar även med barn i Sverige och i katastrofsituationer.

Den nyrenoverade second handbutiken i Åkarp sedd från andra våningen.

Den nyrenoverade second handbutiken i Åkarp sedd från andra våningen.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.