Sápmi runt hörnet på Möllegården kultur

Publicerat: 4 oktober, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 401

Torsdagen den 5 oktober kl 15 öppnar utställningen Sápmi runt hörnet på Möllegården kultur i Åkarp. Här visas nyskapande mönster och grafiska bilder som yngre samer boendes både i och utanför Sápmi har gjort.
Samisk formgivning förknippas ofta med slöjdens traditionella material och metoder, men bland unga samiska konsthantverkare och designers finns också många exempel på sökande efter andra uttryck och möjligheter. Maria Vinka, same och formgivare, har i den här mindre utställningen samlat en grupp med sju samiska kollegor från Sverige och Norge kring ett projekt som kretsar till nya, tryckta mönster på textil.
- Sápmi runt hörnet handlar om att väcka intresse och visa något progressivt och nytt, inte fler kåsor och koltar. Att göra det samiska mer tillgängligt för folk som inte reser till norr, att skapa nyfikenhet om det moderna Sápmi som många inte tror finns, säger Maria Vinka.
Hon är på plats på Möllegården kultur kl 15 och berättar då om de nya mönster som gjorts med den samiska kulturen som utgångspunkt.
Utställningen har tidigare visats på Röhsska muséet i Göteborg. På Möllegården kultur står den till 14 januari.

Comments are closed.