Så isolerat lever invånarna i Skåne

Publicerat: 29 maj, 2020

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 300

Ny data från Google visar små förändringar i utelivet i Skåne län. Aktiviteten på kaféer, restauranger och i affärer ligger i nivå med veckan innan. De senaste siffrorna, som presenterades nyligen och som sträcker sig till och med torsdagen den 21 maj, visar att invånarna i Skåne rörde sig ungefär lika mycket på kaféer, restauranger och i affärer mellan den 15 maj och den 21 maj som veckan innan.

Google-rapporten använder en fem veckors-period i januari och februari som referens. Jämfört med den referensperioden var det mellan den 15 maj och den 21 maj 10 procent lägre aktivitet på kaféer, restauranger, köpcentra, biografer och bibliotek i Skåne.

De har räknat ut ett medeltal för de senaste sju dagarna för jämna ut variationer enskilda dagar. Stora helgdagar, som första maj, är exkluderade för gör vecka-vecka-jämförelserna mer rättvisa.

Att län som Jämtland och Dalarna ser stora nedgångar i aktivitet beror troligen på vinterturismen i början av året.

Mer aktivt uteliv

I hela landet uppmätte Google mellan den 15 maj och den 21 maj 12 procent lägre aktivitet på kaféer, barer och resturanger än innan pandemin. Veckan innan var motsvarande siffra 16 procent lägre. Vi ser med andra ord ett något mer aktivt uteliv i landet som helhet.

I 19 län rörde man sig mer på kaféer, restauranger och shoppingcentra än veckan innan.

Även på jobbet och hemma

Google mäter inte bara hur mycket vi rör oss på kaféer och resturanger, utan även hur mycket tid som tillbringas på bland annat jobbet, i hemmet och i kollektivtrafiken.

Jämfört med referensperioden i januari–februari tillbringar invånarna i Skåne mindre tid på på arbetsplatsen och på knutpunkter i kollektivtrafiken, medan vi ser en större aktivitet i hemmet.

Comments are closed.