Så firas Valborg i Burlöv

Publicerat: 30 april, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 3118

Ett bål i Arlöv och ett i Åkarp – det är vad kommunen arrangerar. Men Valborgseldar kommer att brinna på fler håll i kväll.

Valborgsfirandet i Burlöv inleds officiellt klockan 19 när de små eldarna tänds för korvgrillning på Hvilans idrottsplats i Åkarp. En halvtimme senare håller kommundirektören Lars-Åke Ståhl tal till våren i Arlöv, där bålet är förlagt till Hundparken vid Dalbyvägen.

Valborgsmässofirande i Arlöv

Hundparken vid Dalbyvägen mitt emot vårdcentralen.

19.30: Lars-Åke Ståhl, kommundirektör, håller tal till våren.

Bålet tänds och Mixtus Cantus sjunger.

Valborgsmässofirande i Åkarp

Hvilans idrottsplats.

19:00: De små eldarna tänds för korvgrillning.

20.30: Eduardo Gran Villanueva-Contreras, rektor på Hvilan, håller tal till våren.

Bålet tänds av scouterna och Mixtus Cantus sjunger.

Klockan 20 arrangeras ännu ett bål, men då är det Svanetorps Villaförening som står för arrangemanget uppe på Svanetorpsgröningen.

Inte förrän 20.30 är det dags för kvällens sista tal till våren i kommunen – denna gång är det Hvilans folkhögskolas rektor Eduardo Gran Villanueva-Contreras – som i år talar för första gången i det här sammanhanget.

– Det är både kul och lite nervöst – men mest roligt. Jag sitter precis och formulerar det sista, säger Eduardo Gran Villanueva-Contreras när Burlövs Nyheter når honom vid lunchtid på torsdagen.

Eduardo Gran Villanueva-Contreras har hållit många tal tidigare – både i Sverige och internationellt – bland annat mot rasism och kring mänskliga rättighetsfrågor, berättar han. Senast i sin roll som rektor på en skola i Härnösand.

– Att hålla tal till just våren är speciellt – då blir allt lite vackrare, grönare och varmare. Och det betyder även hopp. För mig är våren extra speciell eftersom det var vid den årstiden jag kom hit till Sverige som barn till politiska flyktingar för 28 år sedan. Det betyder pånyttfödelse. Och hoppfullhet – starten på något nytt.

Det är en mycket trevlig tradition att Hvilans rektor blir inbjuden att hålla tal på Valborg, tycker Eduardo Gran Villanueva-Contreras och tillägger att han gärna skulle se att folkhögskolan blandas in i ännu fler aktiviteter framöver.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.