Protester mot bilväg förbi Lilla Dalslund

Publicerat: 24 februari, 2015

Publicerat i: Åkarp

Visningar: 1419

Är de helt galna? En bilväg bara några meter från tröskeln till Lilla Dalslund? Föräldrar med skolbarn och boende i området kring Lilla och Stora Dalslundsskolan protesterar mot den tänkta bilvägen via namnlistor – och i kväll träffar de kommunen för ett extrainsatt möte.

– Det är väldigt korkat alltihop och det är stor brist på information. Det planerar något som kommer att slå hårt mot barnsäkerhet och miljö här i Åkarp, säger Alexander Karev, en av de boende i området som har startat en namninsamling på nätet för att stoppa förslaget om att leda om bilvägen förbi Lilla Dalsslundsskolan i samband med järnvägsombyggnaden.

Vad tycker du om planerna på en bilväg bredvid skolan?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Han flyttade med sin familj från Malmö till Åkarp i höstas för att dottern skulle få en bättre skolgång och beskriver hur han upplever att den friska Åkarpsluften och möjligheten att springa utomhus och leka med kompisar har gjort henne mindre förkyld och sjuk sedan flytten.

– Nu tänker man plötsligt inte alls på barnens säkerhet här och alla träden kommer att sågas ner. Jag kommer att behöva oro mig så fort hon springer ute. Personer jag möter här i Åkarp frågar mig ”Är de helt galna?” ”Ska de dra en bilväg bara några meter från tröskeln till Lilla Dalslund” Ingen förstår någonting.

De flesta i området där Alexander Karev bor känner bara till det om ombyggnaden som de har läst om i Burlövs Nyheter och andra medier, berättar han. Det går väldigt mycket rykten. Inget vet säkert vad som ska hända och varför.

Hittills har 145 personer undertecknat namninsamlingen men under kvällens möte på Dalslundsskolan kommer det att bli betydligt fler, tror Alexander Karev.

– Vi har bett om ett möte med kommunen för att få svar på våra frågor. På vilket sätt hjälper det järnvägsbygget att vägen går precis utanför våra barns skola?

Planarkitekten Erik Karlsson på Burlövs kommun är väl medveten om de boendes oro. Han är glad över chansen att få informera under mötet på tisdagskvällen, berättar han.

– Det är väldigt positivt att de här åsikterna kommer in så här pass tidigt i processen när ingenting kring detaljplanen är beslutat ännu. Några som lämnar mötet i kväll kanske fortfarande tycker att det här är hål i huvudet, men jag tror att andra kommer att tycka att det är bra och att många känner att de är välinformerade och förstår varför vi tänker som vi gör kring den här vägen.

Anledningen till att bilvägen planeras bredvid just Lilla Dalslund är för att det annars inte kommer att gå att ta sig med bil bort mot stationen, förskolan och fotbollsplanen under järnvägsombyggnaden, berättar Erik Karlsson.

När ombyggnaden är klar kommer vägen via Alnarpsvägen och Stationsvägen åter gå att köra och då finns möjlighet att till exempel sänka hastigheten till gångfart på vägen vid skolan eller sätta upp skyltar med genomfart förbjuden, berättar han.

– Vägen kommer även att koppla samman Åkarps centrum med skolan och stationsområdet och det ser vi som positivt. Enda anledningen till biltrafik där är att vi då kan tillföra nya bostäder och affärslokaler i ett centralt läge i Åkarp. Nya bostäder går inte att bygga om man inte kan ta sig dit med bil.

Comments are closed.