Proffstankar och lite annat

Publicerat: 13 juli, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt, Sport

Visningar: 308

Ni som besöker Vallgården har säkert lagt märke till den unga killen som timme efter timme står på driving range. Han chippar, puttar, slår drives och wedge och verkar göra allt med samma exakthet och samma lugn. Låt oss presentera honom: Han heter Jacob Möller, är 15 år, bosatt i Åkarp och medlem i Vallgården och ytterligare ett par golfklubbar runt om i Skåne.
Vi träffar Jacob i klubbstugan, där han sommarjobbar och tar hand om medlemmar och green fee-gäster, kör traktor och sköter allt annat som hänger samman med klubbens verksamhet.
 
Hur började det här med golfen? Varför blev det inte fotboll, innebandy eller nåt annat?
– Från början var det fotboll som gällde. Jag spelade i Åkarps pojklag och var väl rätt duktig. För tre, fyra år sedan testade jag för första gången att spela golf och fastnade direkt. 2016 slutade jag med fotbollen och sedan dess är det bara den lilla bollen som gäller.
 
Och hur har det gått så här långt?
– Rätt bra, tycker jag. I år har jag spelat ett tiotal tävlingar och klarat kvalgränsen i samtliga. Vanligtvis spelar vi 18 hål första dagen och ytterligare 18 andra dagen, men det förekommer även endagstävlingar med 18 + 18 hål under en och samma dag. Bästa resultat så här långt är en fjärdeplats på Sofiedal så sent som i maj i år. Det kunde blivit ännu bättre, men det blev lite darrigt på de sista hålen.
– Har också haft en bra utveckling om man ser till det här med handicap. Idag har jag -3,8 och hoppas kunna tag mig vidare neråt. När man passerat -4,5 får man inte längre räkna 9-hålsrundor som handicapgrundande och inte heller sällskapsrundor. Nu är det bara sanktionerade tävlingar som gäller, där justering neråt görs med 0,1 för varje poäng över 36.
 
Det ska ju spelas tävling på Vallgården i veckan. Får vi se dig där?
– Det stämmer att det blir tävling, nämligen Teen Cup. Det är en av världens största juniortävlingar, som spelas sedan 1976. Googla på ”Teen Cup” och kolla resultatlistorna för de olika åren. Linn Grant, David Lingmerth, Alexander Norén, Jonas Blixt, Kalle Brink, Liselotte Neuman, Caroline Hedwall och en massa andra kända svenska golfproffs har vunnit den här cupen. Vi som spelar nu har passerat klubbkvalet och går vidare via grupp- och distriktskval under sommaren. Riksfinalen avgörs senare i höst. Själv representerar jag Örestad och vi spelar på Tegelberga, så det blir inget spel på Vallgården för min del den här gången.
 
Dina tankar om framtiden?
– Om vi börjar med skolan så är det Idrottsgymnasiet i Malmö som gäller till hösten, inriktning ekonomi. Tycker ekonomi är intressant och tror det är en bra grund att bygga vidare på, oavsett vad man tänker göra i framtiden. Får också möjlighet att träna och tävla parallellt med den vanliga gymnasieutbildningen. Det känns som ett perfekt upplägg.
– När det gäller golfen så är målet tydligt. Om två år ska jag spela aktivt på amatörnivå både nationellt och internationellt. Och när jag är tjugo, år 2022, så är det dags att ta plats i den stora golfvärlden, alltså den professionella.
 
Hur realistiskt är det?
– Hur realistiskt som helst! Man måste tro på det man gör, annars är det ingen mening att försöka. Jag är också fullt införstådd med vad som krävs i form av träning och hårt arbete.
 
Då går vi över till träningen och det hårda arbetet. Hur ser en träningsvecka ut?
– Den börjar med att jag på söndagskvällen sätter mig vid datorn och fyller i träningsschemat för den kommande veckan. För varje dag anger jag vad som ska tränas, till exempel för måndagen 80 drives med syfte sikte, 60 chippar med syfte längdkontroll, 50 kortputtar och så vidare. Sen är det bara att följa planen. Stoppar också in löpträning och övningar med inriktning på styrka och smidighet. Och så träffar jag Jesper [Björklund] med jämna mellanrum och diskuterar upplägg och träning. Jesper har en bakgrund som professionell spelare och är viktig som coach och mentor.
 
Hur tänker du på det här med volym och kvalitet i träningen?
– Det handlar inte om att slå så många bollar som möjligt, utan du måste ha ett syfte med det du gör. Det ska finnas en tanke och ett mål bakom varje drive, varje chip, varje putt etc. För varje träningsboll gör jag samma förberedelser som på banan och följer sedan upp hur det gick. Visserligen kan man träna bollträff och teknik genom att bara dra iväg en hink bollar, men jag tycker det behövs något mera.
 
Du har slagit ut på ett par fyra-hål och har en järnsjua kvar till green. Hur tänker du när det gäller precision?
– Jag funderar inte så mycket på meter plus/minus hål, utan tänker i stället så här: Har jag en järnsjua kvar, så ska inspelet resultera i en rimlig birdieputt. Inget annat!
 
De flesta golfare har nån episod eller slag att berätta om. Vilka är dina?
– Ett inspel på ett par fyra-hål i Båstad. Såg att jag träffade green med andraslaget, men kunde inte hitta bollen när vi kom fram. Gick förbi hålet mest för att ha tittat där. Och där låg den! På två!
– Och så har jag en hole in one på trean här på Vallgården, men jag håller nog min eagle i Båstad lite högre!
 
Favoritbana?
– Det måste bli Barsebäck och Masters Course. Den har det mesta – skog, park, hed och spel utmed Öresund.
 
Favorit bland dagens golfprofiler?
– Rory McIlroy. Han har vunnit det mesta, har bra teknik och verkar vara en sympatisk person. Och så har vi ju Stenson med sin bakgrund från Barsebäck. Han är stor!
 
Till sist en fråga från en tänkt golfare, hcp 23, som vill ta sig ner till 20. Vilka tips skulle du ge honom eller henne?
– Börja bakifrån! Med det menar jag att man ska börja på green och fundera på hur man bäst ska minska antalet slag för att ta sig dit. Börja med närspelet, träna pitch och chip och bli säkrare på att träffa green. Får man rätt på de slagen, samtidigt som man försöker minska antalet puttar, så finns alla möjligheter att ta sig neråt i handicap. Så träna hellre närspel än att stå på rangen. Givetvis ska man träna med järnklubborna, hybriden, drivern och de andra klubborna också, men då tycker jag det är viktigt att man fokuserar på kvalitet och inte kvantitet.
 
Med det tackar vi för pratstunden och önskar Jacob lycka till med hans satsning på golfen. Det kommer att bli både intressant och spännande att följa!
 
Text och foto: Sven GudmundssonJM 7jm 3JM 5
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.