Prisregn under guldsöndagen

Publicerat: 6 maj, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 655

Många priser till välförtjänta mottagare i flera olika ämnesområden delas ut under guldsöndagen på Möllegården i Åkarp. Det gällde så skilda områden som årets föreningsledare, årets idrottare och årets företagare, med flera.
Först ut bland pristagarna var Torgny Wallin, som tog emot priset som Årets föreningsledare. I närmare 25 år harhan hjälpt barn att bygga lådbilar och arrangera tävlingar.
Det var sommaren 1994 det hela började. Torgny Wallin gick arbetslös efter att Saabfabriken i Arlöv hade stängt och började då engagera sig allt mer i barnen på Svenshög där han bodde. De skojade, busade och hittade på saker ihop, berättade han.
Då dök det upp en artikel i tidningen om en lådbilstävling i Blentarp.
– Jag tyckte att det lät som en kul grej att göra tillsammans med några av ungarna. Jag föreslog det hela för min granne och när det var dags åkte vid dit tillsammans.
Väl på plats blev Torgny Wallin och de andra förvånade. Nästan 50 deltagande barn var på plats med den ena mer fantastiska lådbilskreationen efter den andra. Alla var engagerade och taggade.
Och så har det fortsatt liksom engagemang och stöd vid olika lådbilsrally.
– Men jag tävlar inte själv. Däremot provkör jag alla och snart åker vi till Oslo där dottern ska tävla.

Årets idrottare
Brottaren Olivia Forsberg siktar mot landslag och ungdoms-EM och har varit så framgångsrik på mattorna att hon utsågs till att ta emot priset som Årets idrottare i Burlövs kommun.
– Fast det var egentligen lillebror som började och lockade mig, berättade hon och tillade att det som tillfredsställer henne mest inom brottningen är gemenskapen.
– Och naturligtvis också alla vinster, tillade hon med ett stort leende.
Och hon ser verkligen framåt och tror på sin förmåga. Så här långt har hon placerat sig på alla de uttagningstävlingar hon varit med vid och strävar därför att bli uttagen bland annat till ungdoms EM i juni som går i Italien. Ett krav hon hade på sig var att vinna sin viktklass, 61 kilo, vid ungdoms-SM i Luleå, vilket hon också gjorde.
– Och förra året vann hon alla tävlingar utom USM och hon deltog då också i Lilla EM i Berlin, berättar mamma Petra.
– Nu väntar hon på att bli uttagen bland annat till ungdoms EM i juni som går i Italien.

Pontus Janssonpriset
Ahlma-Laila Nasr, också kallad Lulu, blev årets mottagare av Pontus Janssonpriset. Detta efter ha gått från klarhet till klarhet i fotbollslagen hon spelat i och avancerat från Arlövs BI, där hon spelat sedan hon var 6 år, till Rosengårds FC. Och hon har inte bara presterat som fotbollsspelare utan också i skolarbetet.
– Ja, siktet är inställt på att bli läkare så småningom, berättade Lulu.
– Men när det gäller fotbollen så vill jag först ta en plats i Rosengårds A-lag och därefter landslaget.

Årets företagare
Inte mindre än tre företag hade nominerats till årets pris som Årets företagare i Burlövs kommun. Priset delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som fungerar som en förebild för andra företagare. De tre företagen var A & O Däck AB ägare Mikael Olsson, Carbonia Composites AB ägare Tobias Blomberg och Hr Björkmans entrémattor ägare Carl-Johan Björkman.
Årets företagare 2019 utsågs av juryn att vara A & O Däck AB.
– För att han målmedvetet vågat satsa på en bransch och lyckats väl, sade Rolf Östinge, ordförande i Företagarna Burlöv, när han delade ut priset tillsammans med kommunalrådet Lars Johnson, som också sitter med i juryn.

Kulturstipendiet
Årets kulturstipendium på 10.000 kronor tilldelades i år musikern Viktor Stjernfeldt.
– Jag är väldigt tacksam och tycker det är jättekul, sade han när han mottog stipendiet.
– Just nu är det utbildning som gäller, men framöver kan jag tänka mig att bli proffsmusiker i någon klassisk orkester och varför inte Berliner Filharmoniker, skämtade han.
Stipendiet är avsett att möjliggöra kvalificerad utbildning och fortbildning inom skilda konstnärliga områden för utövare, som är i början av sin konstnärliga bana. För att komma i fråga ska man vara mantalsskriven i Burlöv eller ha nära anknytning till kommunen.

Konstföreningens stipendiefonds pris
Stipendiefondens pris tillföll i år två personer. Dels Emelie Stehag som är framstående musiker på blockflöjt, dels Tove Robertsson, som är lika duktig på piano.

Charlotte Weibullpriset
Det var sjätte gången som Charlotte Weibullpriset delades ut och den andra gång på guldsöndagen och det var Charlotte Weibulls barn, Lars och Gerda som delade ut priset till Inger Ohlsson för hennes mångåriga arbete med och studier kring spedetröjan. En tröja som användes av skånska kvinnor från slutet av 1700-talet fram till 1900-talet.
Innan priset delades ut berättade Lars Weibull nyheten att pågatåg nummer 095 kommer att döpas till Charlotte Weibull.
– Så i framtiden går det att åka med Charlotte Weibull, påpekade han glatt.
Inger Ohlsson framhöll att hon kände det som en stor ära att få tilldelat priset.
– Och jag är så glad eftersom spedetröjan både är min glädje och pension. Jag har jobbat med den i 20 år med nu kan jag verkligen satsa på den, tillade hon.

Tommy Paremo

Torgny Wallin tilldelades priset som Årets föreningsledare av Amelie Gustafsson (m), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden.

17-åriga brottaren Olivia Forsberg fick priset som Årets idrottare av Amelie Gustafsson.

Ahlma-Laila Nasr, också kallad Lulu, blev årets mottagare av Pontus Janssonpriset.

Årets kulturstipendium på 10.000 kronor tilldelades i år musikern Viktor Stjernfeldt.

Konstföreningens stipendiefondens pris tillföll i år dels Emelie Stehag som är framstående musiker på blockflöjt, dels Tove Robertsson, som är lika duktig på piano. Prisutdelare var Göran Kihlstrand.

Inger Ohlsson, i mitten, fick året Charlotte Weibullpris av Gerda och Lars Weibull. Inger bär en spedetröja och Gerda Weibull en Tornadräkt.

Mikael Olsson, här flankerad av Rolf Östinge och Lars Johnson, utsågs på guldsöndagen till Årets företagare, med chans att utses till Årets företagare i Skåne.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.