Omröstning med sur eftersmak

Publicerat: 9 augusti, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 296

- Jag är egentligen inte så intresserad av omröstningar som Årets företagare, men när vi nu var utvalda att delta så ska det vara fair play, säger Olof Grönqvist som, tillsammans med Pierre Neubauer, äger och driver Åkarps Bilmek.
- Jag blev både ledsen, besviken och förbannad när vi fick reda på hur det hela gått till, säger Pierre.
- På en lunch i god tid före nomineringen till årets företagare satt jag vid sidan av företagarföreningens ordförande Rolf Östinge som då förklarade för mig att det var enbart omröstningen som som gällde som utslag, vilket jag tyckte lät helt OK, berättar Pierre.
- Vi engagerade oss verkligen, och våra kunder, i det hela. Dels hade vi väldigt många kunder som hade hjulbyte vid den tid som vi uppmanade att rösta, dels har vi ett ganska omfattande kundregister där vi via mail och sms uppmanade dem att rösta. Det är flera tusen, även om vi inte tror att alla röstade.
Både Olof och Pierre är övertygade om att, eftersom de vänder sig till enskilda bilägare, och de två andra företagen vänder sig mot andra företag, så borde det finnas fler röster på Åkarps Bilmek.
 
Stod med lång näsa
Därför kändes det som att stå med lång näsa när de vid utdelningen fick berättat att det var oerhört jämnt så att en jury fick avgöra.
- Det som verkligen var orsaken fick vi veta senare och det efter att man på kommunen första vägrat lämna ut offentliga handlingar, säger Olof.
- Vi känner oss överkörda och besvikna. Det känns som det varit bestämt innan vem som skulle vinna. Det har kunde ha skötts mycket bättre, menar Pierre.
- Det hade varit bättre om kommunen, när man nu upptäckte att omröstningen inte fungerade som tänkt, att man tagit kontakt med oss tre företag som var berörda och meddelar vad som hänt och hur man skulle göra i stället.
Enligt den statistik som Burlövs Nyheter fått ut fick Åkarps Bilmek 6.774 röster, medan de två andra nominerade fick 355 respektive 340 röster.
 
Omröstningen gick snett
Anledningen till deras upprördhet är att den omröstningen, som med Burlövs kommuns medverkan, skulle fälla avgörandet om vilket av tre företag i kommunen som skulle utses att vara 2017 års företag, gick helt snett.
- Någon hade varit inne och manipulerat röstningen, berättar Rolf Östinge, ordförande i Företagarna Öresund, som var part i nomineringen av Årets företagare i Burlövs kommun.
- Vi kunde se att det från ett enda IP-nummer hade röstats tusentals gånger på kort tid. Det innebar att slutresultatet inte kunde blir korrekt och vi beslöt i stället att använda oss av juryns bedömning.
Juryn var de som av ett tiotal företag tog ut de tre som skulle vara nominerade i slutomgången.
- Det innebar att vi utgick från den omröstningen och de företag som fick flest röster. Så när vi presenterade slutresultatet blev det av olika skäl juryns beslut, säger Östinge.
 
Måste vara ett säkert system
- Tanken med det röstningsystemet vi haft var att man bara skulle kunna rösta en gång och därefter blir spärrad, men tydligen har det gått att ta sig förbi. Nu finns det tydligen en ny form av säkerhetsgrej som vi ska titta på inför nästa år.
- Systemet måste vara helt oantastligt så att alla nominerade kan känna att de blir valda på sina egna meriter, och deras egna nätverk. Hittar vi inget tillräckligt bra system så måste vi tänka om i andra banor, tillägger Rolf Östinge.
 
Ingen kritik
Både Olof Grönqvist och Pierre Neubauer riktar ingen kritik mot de som vann.
- De är bra människor och bra företagare. Det är kommunen och Företagarna som felat och egentligen vill jag inte längre ha något mer med dem att göra, tillägger Pierre.
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.