Ökad nyfikenhet på vuxenlivet

Publicerat: 4 april, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 826

– De som nu går i åttan har börjat fundera lite över linjevalet till gymnasiet och livet därefter som vuxen. På den vägen hjälper praon till lite då de får komma ut och se på verkligheten i förtagen, säger Peter Rydhagen, lärare på Vårboskolan i Arlöv och ansvarig för onsdagens näringslivsdag tillsammans med kommunens näringslivsenhet.
För dagen hade flera företagare bjudits in till skolan för att presentera sig själva och sin verksamhet, men möjligheter gör ungdomarna att ställa frågor, vilket nästan inget gjorde. Mer intresse visade de för de tre inbjudna UF-företagen från Lund som berättade om sina idéer och produkter. Alla tre kom från gymnasieskolor i Lund.
– Praon är för många den första kontakten med vuxenlivet, så det blir ofta lite speciellt. Men vi jobbar på många olika sätt för att ge eleverna information för att underlätta deras framtida val, påpekar Peter.
 
UF-företagen bra praktik
De tre UF-företagen fick möjlighet att presentera sina företag och produkter och alla var eniga om att det var betydligt mycket mer arbete än de först trodde att skapa och driva även små företag som deras.
– Det handlar inte bara om att under två timmar stå på Burlövs Center och sälja T-shirts utan det är väldigt mycket mer arbete innan man väl är där och kan sälja, berättade Adam Fyr, vd för fyrmanna företaget Polhem UF från Polhemskolan i Lund.
– Det är viktigt att från början ha en väl genomtänkt plan och man måste vara beredd på att den kanske inte fungerar. Därför ska man inte bara sätta ut en väg att gå utan tänka på flera vägar framåt. Och dessutom hela tiden vara väl förberedda.
Övriga tre i det företaget är Hjalmar Stetten, Jacob Billberg och Alban Nexhipi.
 
Hållbar shoppingbag
– Allt tar väldigt lång tid innan man kommer så långt att man har något att sälja, sade Matilda Feldt, vd för UF-företaget Carry With Trust från Jensen gymnasium i Lund.
– Vi hade tänkt att börja sälja i december, men alla var inte klart förrän i februari i år.
Hon tryckte på vikten av att alla i företaget har samma målsättning.
– Men vi har alla olika egenskaper som ju kan utnyttjas i företaget. Bara vi är eniga om att välja en affärsidé som alla tycker är bra. Men man måste ha tålamod eftersom det blir många motgångar.
– Men när det väl går framåt blir man riktigt taggad, tillade Matilda.
Övriga tre i företaget är Isabella Karjalainen, Nellie Dahl och Wiktor Westerdahl.
 
Skånespelet
Många timmars leta på internet och i böcker efter uppgifter ligger bakom det tredje UF-företag, Skånespelet, också det från Katedralskolan.
– Vi fick ihop 200 frågor om Skåne och det var faktiskt både lärorikt och underhållande försäkrar, Linn Granehult, ansvarig för inköp och produktion.
– Vi har arbetat med det sedan i augusti förra året och vi är eniga om att det är otroligt lärorikt att driva ett UF-företag.
Företaget har dessutom varit ganska framgångsrikt med försäljningen. Efter ha marknadsfört det till bland annat skolor och äldreboende har de hittills sålt 170 av 200 spel.
Övriga inblandade i företaget Skånespelet är Clara Koch, Tim Lövskog, Viktor Nilsson och Victoria Niilelkselä.
Många av åttondeklassarna på Vårboskolan var också nyfikna vid rundvandringen bland de tre företagen.
 

Tommy Paremo

Företaget Skånespelet har varit ganska framgångsrika med försäljningen.

UF-företaget Carry With Trust kom igång några månader senare än tänkt, men det är nöjda med sin produkt.

Det var lång väg från tanke till färdig bra T-shirt att sälja i företaget Polhem UF.

Comments are closed.