Ökad kommunal budget med 40 miljoner

Publicerat: 18 juni, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Okategoriserade, Redaktionellt

Visningar: 458

– I en tid med oroligheter i Burlöv, Sverige och i omvärlden är vi i Alliansen ändå hoppfulla för framtiden. Vi räds inte framtiden, vi skapar den.
Så inledde kommunalrådet Lars Johnson (m) sin förklaring, under måndagens kommunfullmäktige, till den första borgerliga budgeten i Burlövs kommun efter valvinsten förra året.
– Vi har en expansiv budget för år 2020 som skapar förutsättningar att bygga en kommun för framtiden. Vi tillför cirka 40 miljoner mer än föregående år till nämnderna. I grunden handlar det om att skapa en attraktiv kommun, som lockar spännande företag, talanger med eftertraktad kompetens och som uppmuntrar till nytänkande och utveckling, fortsatte Lars Johnson.
– Då behövs inte enbart gott företagsklimat. Det måste också vara enkelt att ta sig till, från och runt i kommunen. Såväl som biltrafik som kollektivtrafik och flyg är viktigt för att stärka kopplingen mellan Burlöv och resten av Sverige.
Han pekade också på utmaningar som kommunen står inför.
– Det är lätt att tro att vi har en välfärd i toppklass här i Burlöv, men så är inte fallet. Vi står inför flera utmaningar som vi måste bemöta nu, fortsatte han.
– Vi har otryggheten som sprider sig över kommunen. Där har vi snart våra trygghetsvärdar på plats. Bristande integration. – – För att kommunens ska fortsätta vara en attraktiv arbetsplats krävs bra ledare. Vi anslår därför 500.000 kronor för utbildning. Vi tar till oss ny teknik och har budgeterat för en centralt placerad digitaliseringsperson som ska leda kommunens framtida digitalisering.
 
Inte allt till alla
Johnson påpekade samtidigt att Alliansen inte lovar allt till alla.
– Men vi har en realistisk, långsiktig plan för hur vi ska göra Burlövs kommun bättre och vi håller vad vi lovar.
Han tryckte också på vikten av att skapa ett tryggt samhälle för alla.
– Oavsett ålder, kön, var man bor eller hur länge man bott här ska Burlöv vara en trygg plats för alla. Det krävs ett omfattande arbete på alla nivåer för att öka tryggheten. Det måste vara tydligt vem som är ansvarig och vilka instanser som behövs. Kommun, polis, socialtjänst och övriga måste på ett tydligt sätt samarbeta för att göra Burlöv tryggt igen.
Lars Johnson nämnden kort att socialdemokraterna vill utveckla näringslivet.
– Men man säger nej till att permanenta 200.000 kronor. Man vill försämra budgetmarginalen med fyra miljoner kronor, vilket visar att man inte vill ta ett ekonomiskt ansvar för framtiden.
 
Socialdemokraterna
– Vi tycker att vår viktigaste uppgift är att öka tryggheten för våra kommuninvånare, sade bland annat tidigare kommunalrådet Katja Larsson (s) som medgav att på många punkter överensstämmer socialdemokraternas och alliansens mål.
– Men det skiljer sig hur vi vill nåd dit.
Socialdemokraterna vill också lösa orsakerna till otryggheten eftersom de menar att starkt och jämlikt samhälle som håller ihop också är ett tryggt samhälle.
– I vårt Burlöv ska alla känna sig sedda och ingen ska falla mellan stolarna. Allas möjlighet till arbete och egen försörjning är en nyckel för att inte hamna utanför och grunden till detta läggs ofta redan i förskolan och skolan.
– Vi vill också slå ett extra slag för en meningsfull fritid. Föreningslivet ska få goda förutsättningar att blomstra, och såväl unga som äldre ska känna att det finns platser för just dem i kommunen.
– Många av dess frågor är strategiska och övergripande. För att vi ska lyckas krävs en politisk enighet och samsyn i många frågor, tillade hon.
 
Omröstningen skilde
Efter budgetdebatten, som dock inte var så lång så var samsynen mellan blocken inte större än att socialdemokraterna röstade nej till alliansens budgetförslag som ändå röstades igenom av den borgerliga majoriteten.
 
Tommy Paremo
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.