Nytt liv åt tjugoårigt samarbete

Publicerat: 11 november, 2014

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Okategoriserade

Visningar: 1113

  • IMG_4036
  • IMG_4039
  • IMG_4029

Fortsatt utbyte mellan skolorna och ett mer aktivt deltagande i varandras festligheter. Bland annat så ska fortsättningen på 20 års samarbetet mellan Burlövs kommun och tyska vänorten Anklam se ut.

Under två dagar har Burlövs kommun haft besök av en delegation på 12 tyska politiker och tjänstemän. Och den stora frågan man sökte svar på var hur det framtida samarbetet vänorterna emellan ska se ut. Under de tjugo år det har varat hittills har det gått lite upp och ner, berättar kommunalrådet Katja Larsson.

– Men nu är tanken att vi ska återuppfräscha kontakten, säger hon och får medhåll av Anklams borgmästare Michael Galander.

– Ja, vi vill gärna visa mer av oss och kommer till exempel att delta under Burlövsfestivalen nästa år, säger han. Vi vill aktivera människorna i våra respektive områden och kanske locka några Burlövsbor att besöka Anklam också och inte bara Berlin när man åker till Tyskland på semester.

Burlöv och Anklam har många likheter, menar de båda ortsföreträdarna.

– Burlöv har omkring 17000 invånare och vi har omkring 13 000, säger Michael Galander. Dessutom har vi båda gamla möllor. Och kring dem har vi funderat på att inleda någon form av gemensam aktivitet.

Även sockerbrukets tidigare ägare Danesco har funnits representerad på båda orterna, berättar Katja Larsson och tillägger att Anklam har ett visst svenskt förflutet. Under 30-åriga kriget besattes staden nämligen av svenska trupper och delar av staden ägdes av Sverige fram till år 1815.

– Vi ser saker som vi inte ser annars i samarbetet med Anklam, säger Katja Larsson. Vi har tidigare samarbetat inom sport, skola, social omsorg och kultur och hoppas kunna fortsätta med det framöver.

Under de två dagarna har man bland annat beslutat att samarbetet städerna emellan ska börja synas lite mer fysiskt för invånarna. Någon form av symbol längs vägarna är ett förslag. Men framför allt är det samarbetet skolorna emellan och deltagande vid respektive orts festivaler som ska bli verklighet framöver.

– Vi har tagit fram en hel lista på saker som vi hoppas kunna genomföra tillsammans, säger Katja Larsson.

 

 

 

Comments are closed.