Niorna utvecklade Kronetorpsområdet

Publicerat: 27 mars, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 692

Inför förra veckans företagsbesök fick niorna på Vårboskolan i uppgift att försöka tänka sig en utveckling av Kronetorpsområdet.
– En uppgift de tog sig an med entusiasm och förslagen på tänkbara utvecklingsmöjligheter är många, säger Johan Lind, lärare i teknik och matte och engagerad projektledare för elevernas möte med och kontakt med kommunens näringsliv. Ett uppdrag han genomförde för sjätte året i rad i samarbete med kommunens näringslivansvarige, Anna Nilsson.
– Åttorna är ute på studiebesök, något niorna gjorde förra året så de får möta företagare som berättar sina verksamheter och dessutom äter lunch tillsammans med ungdomarna.
 
Se och höra verkligheten
Tanken bakom projektet är att eleverna ska få se och höra hur verkligheten ser ut på arbetsmarknaden.
– Så att de känner sig lite förberedda på det som väntar dem, Eleverna i årskurs åtta fick inte bara besöka företag utan också lära sig räkna matte som var relevant för företaget.
– För 75 elever i niondeklasserna gällde det att träffa olika inspiratörer som kanske kan ge dem funderingar inför gymnasievalet, tillägger Johan.
En liten ändring genomfördes i år, nämligen bordplacering under lunchen.
– Tidigare har ofta elevers suttit för sig och företagarna i en annan grupp. Nu blir de uppblandade och får förhoppningsvis bättre kontakt.
– Mitt bidrag har varit att fixa företagshållare och företagare som ska inspirera eleverna till företagande och entreprenörskap, påpekade Anna Nilsson.
 
Anders berättade om sin väg
En av föredragshållarna var Anders Johansson, som tillsammans med sin hustru Viktoria, driver Sunnanå Production AB.
– Det hela började när jag som 13-åring spelade lite piano på en öresundsbåt när vi var på väg hem efter ha festat i Köpenhamn. En chef ombord hörde det och engagerade mig några lördagar att spela för gästerna. Min pappa insåg att det inte vara helt riktigt att vara så ung som spela för pengar så han såg till att det hela blev korrekt med ett eget företag där jag fanns med.
Och på den vägen är det. Anders är fortfarande företagare och vägen till dagens TV-studioarbeten gick via musiken.
– Det har ju gått bra men har inte varit lika lyckat med alla satsningar. Det är ett risktagande, men satsar man inget så får man inget heller.
Anders förstår att många ser pengarna man tjänar.
– Men det handlar inte bara om pengar utan också känslan av att skapa något.
Därför rekommenderar han gärna dem som har en idé att satsa på eget företagande.
 
Tommy Paremo

Anders Johansson, vd för Sunnanå Production AB, berättade om sitt engagemang och företag och vilken hans var för att komma dit han är idag.

Anders Johansson, vd för Sunnanå Production AB, berättade om sitt engagemang och företag och vilken hans var för att komma dit han är idag.

Några ideér och hur Kronetorpsområdet kan utvecklas. Tankar och skisser från några av niorna på Vårboskolan.

Några ideér och hur Kronetorpsområdet kan utvecklas. Tankar och skisser från några av niorna på Vårboskolan.

4567

Comments are closed.