MBU ska bygga broar

Publicerat: 12 april, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 433

Till hösten ska tio ungdomar från Burlövs kommun få träffa yrkesfolk i uniform och få prova på hur det är att vara polis, brandman och ambulansförare. Detta i projektet MBU, Människan Bakom Uniformen.
– Tanken bakom det hela är att träffa yrkesfolk och få känna dem som människor bakom uniformen, samtidigt som vi skapar intresse för yrkeslivet och bygga broar, berättar projektledaren Faton Elioti.
– Det hela ska ske under avslappnade former där ungdomarna lär känna individen bakom uniformen och de uniformerande yrkesmänniskorna få lära känna ungdomar under kepsen.
Enligt planen ska utbildningen gå igång i höst med tio ungdomar, i åldrarna 15-20 år, som ska träffas en kväll, 3-4 timmar, i veckan under tio veckor.
– När de är klara utses de till MBU-ambassdörer som ska kunna visa andra ungdomar vad de ska göra och förhoppningsvis ska få fler att fortsätta. De ska vara förebilder för de andra.
 
Stort intresse redan
Faton berättar att intresset bland ungdomar redan nu är stort.
– Men var och en som är intresserad för själv söka och vi kommer i dagarna gå ut med information. Det går inte att förhandsanmäla, utan alla ska behandlas lika vid på samma sätt så att det blir rättvist.
Han tillägger att det bara finns ett krav på de som söker.
– De får inte vara inblandade i en pågående brottsutredning. De kollar vi genom belastningsregistret.
Han påpekar också att intresset bland de olika myndigheterna också är stort och att han mycket snart ska sammankalla ett möte med en samverkansgrupp där man ska få alla pusselbitar på plats i god tid.
– Att vara med kostar heller ingenting, tillägger Faton.
– Och det första mötet med de uttagna ungdomarna kommer att ske på någon av våra gårdar.
 
Tommy Paremo
 
Fakta:
MBU, Människan bakom uniformen, är ett projekt som föddes ur samtal mellan ungdomar och fritidsledare i Göteborg för några år sedan. Det de diskuterade var ungdomsrelaterade händelser med stenkastning, bilbränder, och våld mot uniformsbärande tjänstemän som drabbade ett antal stadsdelar under hösten 2009.
Tillsammans med fritidsledarna kom man fram till att ta kontakt med bland annat polis och räddningstjänst för att kunna mötas i lugn och ro. Många ungdomar har visat sig bära på en misstänksam, avog eller till och med hatisk inställning till framförallt polismyndigheten, något som även kommit att drabba övriga samhällsstödjande uniformsyrken. I samband med oroligheterna tyckte ungdomarna att polisen var aggressiv och agerade märkligt.
I februari 2010 startade första omgången av Människan bakom uniformen och de ungdomar, som då besökte ungdomssatsningen i Kortedala i Göteborg inte bara pratade om händelserna utan det blev en lång rad samtal. Efterhand växte det fram ett behov av att veta mer och skapa förändring. Utifrån dessa diskussioner bestämde sig ungdomarna och fritidsledarna att lägga upp ett program med dialogmöten, information och praktiska övningar.

Comments are closed.