Liv och rörelse i Åkarp 

Publicerat: 4 april, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 605

På lördag, den 6 april, bjuder anrika Folkhögskolan Hvilan bjuder på cirkus, lasershow och mycket annat.

Vi suger nu ut det sista ur Folkhögskolan Hvilans fantastiska jubileumsår, innan folkhögskolan den 17 april går in i sitt 151:a levnadsår, säger rektor Eduardo Gran Villanueva-Contreras.

På lördag öppnar folkhögskolan upp sina lokaler för allmänheten. Hvilan blir en samlingsplats både för de boende i bygden och för de som är nyfikna på att börja studera på folkhögskolan till hösten.

Bredvid kursdeltagare och personal får man som besökare träffa Scouterna, Nattvandring Åkarp, Bara Härads hembygdsförening och Åkarps pingisklubb. Småstadens lokalensemble står för sången.

– Vandra runt i skolans lokaler och ta del av vårt kursutbud. Pedagogerna på skolans Naturvetenskapliga basår utlovar dessutom rökfylld lasershow.

Lång tradition

Folkhögskolan Hvilan har en lång tradition av att husera Cirkus Rhodin på gröningen intill skolan och även på lördag gör cirkusen ett gästspel, där öppet hus-besökarna bjuds att ta del av gratis cirkusföreställning.

Under dagen får man också träffa deltagarna från Hvilans nya kulturutbildning Hvilan Modern Dance Academy, då de dansar i den anrika gamla Gymnastikbyggnaden.

Passa gärna på att se och besitta konstverket och tillika sittbänken Hvilans kompass, som kom på plats under hösten 2018 med anledning av Hvilans 150-årsfirande!

Hvilans kompass står intill gymnastikbyggnaden och är ett verk där konstnär Moa Lönn låtit smälta samman formtraditioner från både skånsk allmoge till världskulturers Mandala och orientalisk mosaik.

Folkhögskolan Hvilan

Folkhögskolan Hvilan har sitt huvudsäte i Åkarp och inrättades 1868 av lantbruksklubben i Bara härad på initiativ av Ola Andersson och under medverkan av en för ändamålet bildad garantiförening.

Folkhögskolans första rektor var Leonard Holmström. De första kvinnliga studerande deltog vid sommarkurs 1873.

Idag har Folkhögskolan ca 700 studerande. Omkring 400 studerar i Åkarp och övriga deltagare finns i folkhögskolans verksamheten i Lund, Malmö, Höör och Eslöv. Skolan har utöver den vanliga allmän kurs med bl a naturvetenskapliga basår även seniorkurs, studiemotiverande folkhögskolekurs, globala distanskurser, dansutbildning, fritidsledarutbildning samt en stor etablerings- och SFI-verksamhet.

Comments are closed.