Läskigt värre på Åkarps bibliotek

Publicerat: 19 september, 2014

Publicerat i: Åkarp

Visningar: 1452

Zombies, skelett och knarrande dörrar. På biblioteket i Åkarp drillades höstlovslediga barn i spökhistorieskrivandets ädla konst.

– Hur fick den här historien er att känna? säger författaren och skrivpedagogen Sofie Berthet där hon sitter på golvet med en ring av nyfikna barn omkring sig. Händerna åker i vädret och det pratas rädsla och känslor, äckel och läskigheter. Ett av barnen, Selma Alexandersson, har precis läst upp sin spökhistoria som handlade om ett fängelse där skelett satt fastkedjade i golvet.

Ämnet för dagen är spökhistorier och fantasin hos barnen finner inga gränser. Till sin hjälp har Sofie Berthet kort och tärningar med diverse mer eller mindre läskiga motiv – allt från brinnande ljus och blod till skelett och märkliga masker.

– Jag är jättenyfiken på vad ni har fått fram för historier när ni tittade på korten, säger Sofie Berthet. Gick det bra att komma på en spökhistoria utifrån dem?

-Jaaaaaaa! svarar alla de 12 barnen i kör och sedan får alla som vill läsa upp sin historia för gruppen.

Kajsa Roxenbys historia har ett slut som väcker många frågor hos barnen och Sofie Berthet är snabb på att plocka upp tråden i undervisningen.

– Många spökhistorier är precis som Kajsas, säger Sofie Berthet. Man får inte veta riktigt allt och det gör att man får använda sin fantasi. Det kan också vara det som gör dem riktigt läskiga.

Under de två timmar som kursen varar hinner man inte gå igenom så mycket, menar hon. Det blir mest grunderna och ett och annat tips för att få berättelserna riktigt levande.

– Det gäller att använda alla sina sinnen. Vilka sinnen har vi? frågar Sofie Berthet och drar igång en övning som går ut på att beskriva mattan de sitter på med hjälp av alla sinnen. Genast kastar barnen sig ner och känner, luktar och drar med händerna längs den långhåriga purpurfärgade biblioteksmattan.

– Den stinker! ropar någon och alla börjar skratta.

Under fikapausen en stund senare serveras det hembakade muffins – givetvis med blodiga ögon på – till barnens stora förtjusning.

  • IMG_3888-2
  • IMG_3885
  • IMG_3882
  • IMG_3895
  • IMG_3891

Comments are closed.