Lär ut i stället för att ta bort

Publicerat: 2 januari, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 923

Under förra året kom det in önskemål till kommunen att hasselbuskar skulle tas bort på skolgårderna eftersom barn med nötallergier kan plocka nötterna från dem och få allergiska reaktionen.

För att få veta mer tog kommunen kontakt med Rosita Sundberg, läkare och allergikoordinator på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hon hänvisade till en information från 2010 som fortfarande gäller skolorna i Göteborg.
– Vi hade ett möte då med Göteborgs stads allergikommitté och diskuterade frågan eftersom den har ett stort allmänt intresse, skriver hon i ett mail.
– Alla var då överens om att det inte går att göra barnens tillvaro helt riskfri. I stället måste vi lära de nötallergiska barnen att inte äta de gröna skalförsedda nötterna, om de nu mot förmodan skulle komma på tanken att göra det.
– Detta eftersom, även man tar bort hasselbuskarna på skolgårdarna så kanske det finnas hassel alldeles utanför skolans område, menar Rosita Sundberg.
– Det är lätt att invagga alla i en falsk trygghet.
Hon påpekar att hon arbetat med allergiska patienter i mer än 30 år.
– Och när det gäller allergiska barn lär de sig mycket tidigt vad de ska undvika.
Rekommendationen var därför att låta buskarna vara kvar och i stället lära nötallergiska barn och inte plocka och äta nötterna på dem.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.