Kvaliteten finns i Åkarp

Publicerat: 6 december, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 473

Företag i Burlöv
 
Många vill ha bra kvalitet i sina bakverk och bröd, men hinner inte med att göra något själva och då finns vi ju här, säger Maria Dahl, grundare och ägare till bageriet och kaféet Tårtrummet i Åkarp, nära stationen.
Maria firande nyligen femårsjubileum för sitt bageri och företag i Åkarp, även om det egentligen funnits i tio år.
- Jag började med Tårtrummet i Arlöv, men det var då endast ett rum i ett uthus, därav namnet, och jag jobbade enbart med tårtbeställningar.
Den startade 2008 och det var mycket att jobba med för att få igång hela verksamheten. Det såg bland annat miljöförvaltningen till som tillsynsmyndighet.
- De är otroligt petiga i Burlövs kommun, men samtidigt mycket hjälpsamma. De ställde många och omfattande krav, men jag hade hela tiden en känsla av att de verkligen ville att det skulle fungera och att jag skulle komma igång och det på rätt sätt och det är bra.
Det finns många krav på den som vill starta en verksamhet med livsmedelstillverkning. Bland annat behövs det fyra olika ställen man tar vatten ifrån. Allt för renligheten.
 
Snart fullbokad
Sommaren 2009 kom verksamheten igång på allvar – och det blev succé.
- Ja, redan året efter var jag helt fullbokad och det utan någon egentlig marknadsföring. En vacker och god tårta säljer nästan sig själv. I övrigt gäller mun till mun reklamen, som jag tycker är den bästa, menar Maria.
Hon kunde inte ta emot fler beställningar, men började samtidigt fundera på en liten kaféverksamhet som komplement.
- Men det fanns ju inget utrymme för det i rummet i Arlöv. Så blev huset i Åkarp till salu och det visade sig vara väldigt bra.
- Företaget var ju redan registrerat och jag hade en god uppfattning om vad som krävdes för livsmedelshantering och miljöförvaltningen var lika noggrann, men samtidigt också mycket hjälpsam då.
 
Öppet tre dagar i veckan
Så i september för fem år sedan öppnade Tårtrummet i Åkarp och nu har kaféet öppet tre dagar i veckan, torsdagar, fredagar och lördagar.
- Och det har varit en underbar genomströmning av kunder sedan dessa och utan dem inget kafé.
Maria menar att Åkarp är för litet för att kunna ha öppet sex eller sju dagar per vecka.
- Det finns flera orsaker. En viktig orsak är personalfrågan. Ska jag ha öppet fler dagar per vecka kräver det att jag har personal som kan sköta caféet. Det betyder också att jag måste ha så många besökare att det blir lönsamt.
 
Personal största utmaningen
Att ha anställda som sköter caféet, medan Maria sköter allt annat.är en stor utmaning.
- Här är många som passerat genom åren och jag har kommit dit hän att jag är nöjd bara de kommer till jobbet när de ska. Men för närvarande har jag en fantastisk tjej som under sommaren har en egen verksamhet.
Maria påpekar dock att ha anställda är förenade med så stora kostnader att varje dag det är öppet måste vara ekonomiskt bärande.
- Det är inte bara löner utan också till exempel försäkringar. Dessutom har jag andra kringkostnader varje månad som sociala avgifter och skatter. Det är många kostnader man inte tänker på som kund.
 
Möter fantastiska människor
Men Maria älskar det hon gör och betonar att de som kommer för det mesta är fantastiska människor som är glada och trevliga och återkommande.
- Det kommer ibland kunder som säger att de trodde att det på sin höjd fanns lite bränt bryggkaffe och en torr kanelbulle, men så finner de när de kommer in att de kan beställa en cappucino eller en café latte och att det finns en hel kaffemeny precis som när de går till ett espressohouse.
- Och det är ju roligt att både se och höra. De är ju ärliga som vågar erkänna sina fördomar
- Men så finns det ju också de som har en dålig dag, men de är ganska få.
 
Jobbar också med tårtor
Men caféet är inte det hela. Beställningar av tårtor har Maria fortsatt med och det jobbar hon med särskilt under övriga tre dagar i veckan, när caféet är stängt.
- Men det är inte bara det. Jag har fullt upp med tillverkning, förberedelser, att städa caféet, sköta leveranser, beställa varor, förbereda tårtor och dekorationer. Och i de här dagarna har jag börjat arbeta med chokladpraliner igen. Det går inte att göra sommartid när det är lite för varmt och fuktigt.
- Under den tiden, från april till slutet av september har jag dessutom fullt med att göra bröllopstårtor. Visserligen lär det vara färre som gifter sig i Sverige idag, men jag har ju en maxkapacitet hur många jag hinner hjälpa så det räcker till.
- Vissa helger hinner jag hjälpa två brudpar en annan helg fyra. Det beror på hur beställningarna ser ut.
Maria är noga med att alla hennes bakverk, även tårtorna, ska bestå av de bästa råvarorna och vara korrekt genomarbetade.
- Många vill ha en väldekorerad tårta och en sådan tar tid att göra. Det längsta jag arbetat med en tårta är 80 arbetstimmar. Därför är det inte möjligt att fixa en riktig tårta på en liten stund.
 
Kvalitet kostar
- Ibland är det kunder som tycker det är dyrt. Men det beror ju på vad de vill ha. En massproducerad muffins som är gjord på en mix eller pulver går ju inte att jämföra med en där man gjort allt från grunden. Där man selektivt valt ut råvarorna.
- Man måste värdesätta kvaliteten och hantverket och det gör de allra flesta som kommer hit. De som klagar är en minoritet, säger Maria.
I ett litet café i ett litet samhälle ska det helst finnas något för alla.
- Och det är inte lätt idag eftersom det finns så många med matallergier. Vi har ju et par lunchalternativ varje vecka, men då måste vi ha alternativ för vegetarianer plus gluten- och laktosfritt. Det är också något vi försöker tillgodose. Vi har dessutom lunchmat även för veganer.
 
Järnvägsbygget positivt
Hon ser positivt på järnvägsbygget fyra spår som har startat.
- Det kommer att vara många byggnadsarbetare under många år varav flera säkerligen kommer att vara glada för en snabblunchmacka, en kopp kaffe och en kanelbulle.
Annars menar hon att hon har byggt upp en trogen kundkrets.
- Det jag hoppas på lite mer i framtiden är att ännu fler hittar vägen hit till Tårtrummet i Åkarp för att äta lunch.
 
Inflyttad åkarpsbo
Maria Dahl har ibland fått höra att hon inte är en riktig åkarpsbo eftersom hon inte är född och uppvuxen där.
- Och det är i och för sig riktigt att jag inte är född här. Jag kommer från Örnsköldsvik. Utbildade mig till sjuksköterska, men fann snart att det inte var något jag skulle jobba med. Fick kontakt med en studievägledare i Umeå och efter en så kallad profilanalys kom jag så småningom fram till att konditoryrket skulle vara något för mig.
- Jag gick en utbildning, men fick ordna praktikplats själv, vilket jag fick på det mest anrika konditoriet i Umeå. Jag har kontakt med dem än idag. Men när jag var färdigutbildad fanns ingen plats för mig där utan jag flyttade till Lycksele jag jobbade i knappt ett år.
Så träffade hon sin man i Umeå och de flyttade till Skåne och Arlöv.
- Jag fick då barn ganska tätt och därefter var det dags att komma ut på arbetsmarknaden igen – och det blev egen verksamhet och Tårtrummet på hemmaplan i Arlöv, tillägger Maria
 
Tommy Paremo

Att bearbeta choklad är en mycket noggrann process där det bland annat gäller att hålla redan på temperaturen för att det ska bli rätt. Något Maria Dahl är väl utbildad att klara av.

Att bearbeta choklad är en mycket noggrann process där det bland annat gäller att hålla redan på temperaturen för att det ska bli rätt. Något Maria Dahl är väl utbildad att klara av.

För de som inte varit där tidigare. Så här ser entrén till Tårtrummet ut.

För de som inte varit där tidigare. Så här ser entrén till Tårtrummet ut.

Comments are closed.