Kommunens bredband blir billigast

Publicerat: 26 mars, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 2289

Just nu slåss företagen om att få gräva ner bredband åt Burlövsborna – och den som inte tackar ja direkt riskerar en kraftigt förhöjd anslutningsavgift vid senare tillfälle. Men Burlövs Nyheter kan avslöja att den som i stället väntar på kommunens erbjudande kommer att spara åtskilliga tusenlappar.

Närmare 20 000 kronor om Telia får gräva och nästan 17000 kronor om Perspektiv Bredband åtar sig jobbet. Erbjudandena i brevlådan från olika företag som vill dra bredbandkabel till ditt hus i Burlöv duggar tätt och gemensamt för dem alla är kravet på att svara ja på erbjudandet snabbt – helst innan nästa månadsskifte. Annars riskerar man att få betala betydligt mer – ibland över 30 000 kronor.

– Det säger ju sig själv att de spelar på människors känsla av att ”oj, kan jag inte få bredband om jag inte säger ja direkt” och att de skyndar sig nu innan kommunen är färdig med sitt förslag. Men då kan man ställa sig frågan om det är privata företag eller kommunen som gräver ner bredband för att ta sitt samhällsansvar som kommer att ha lägst anslutningsavgift i slutändan, säger Hans Magnusson som är it-chef i Burlövs kommun.

Alla beslut kring bredbandet är inte klubbade politiskt ännu, berättar han. Men med stor sannolikhet kommer det redan i månadsskiftet april/maj att komma ut ett erbjudande om att ansluta sig till kommunens bredband för en betydligt billigare peng än de erbjudanden som figurerar just nu, enligt Hans Magnusson.

– Den exakta summan är inte helt uträknad men det kommer att ligga på under 15 000 kronor, så mycket kan jag säga. Vi kan räkna på en avskrivning på 20 år.

Målet för Burlövs kommun är att kunna erbjuda bredband till 90 procent av alla hushåll år 2019, berättar Hans Magnusson.

– Men får vi det här projektet att fungera kommer det att gå betydligt fortare. Vi har identifierat åtta huvudområden som vi kommer att fibersätta.

Ur kommunens synvinkel är det viktigt att bygga ut bredbandet så att bland annat hemtjänstens larm går att ansluta och så att skolbarnen har möjlighet att koppla upp sin lärplatta hemifrån som en del i undervisningen, menar Hans Magnusson.

– I framtiden kanske en sjuk elev kan vara med på lektionen ändå eller skriva det där viktiga provet hemifrån.

Ytterområdena av kommunen kommer inte att vara prioriterade till en början, berättar Hans Magnusson. Men den som bor i mer centralt belägna fastigheter i Arlöv och Åkarp behöver inte oroa sig för att stå utan erbjudande om grävd kabel från kommunen.

– Det enda området vi har bekymmer med just nu är det som ligger väster om järnvägen i Åkarp. Det går inte att dra en kabel dit på grund av järnvägsombyggnaden. Men vi jobbar på att lösa det via Malmö eller Staffanstorps kommun i stället.

Samtalen från fundersamma Burlövsbor med bredbandsfrågor har varit många den senaste tiden, berättar Hans Magnusson. Över 250 stycken uppskattar han att han har fått.

– Och alla undrar samma sak – kan jag få bredband via kommunen och vad kommer det att kosta. Men det säger sig ju själv att vi kommer att bli billigast.

Comments are closed.