Kaotisk helg för Burlövs Ryttarförening

Publicerat: 18 februari, 2020

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 285

Liksom här!!

Och här!!

Men i stallet jobbas det vidare som tidigare både av unga och gamla medlemmar i Burlövs Ryttarförening.

Framtiden är osäker för Burlövs Ryttarförening. 2017 tog Burlövs kommun över det gamla ridhuset för att hjälpa en ekonomiskt krisande ryttarförening. I torsdags meddelande man förening att ridhuset stängs akut på grund av att takbjälkarna är så ruttna att taket riskerar rasa ner.
– Vi har haft en dialog med ryttarföreningen under en längre tid att vi troligen skulle bli tvungna att stänga ridhuset. Att det blev så här plötsligt att så klart beklagligt, men rasrisken är stor och jag kan inte ha på mitt samvete att människor och/eller djur skadas, säger kommunens fastighetschef Johan Sjöberg till ryttartidningen Hippson News.
Han är dock medveten om att det plötsliga beskedet skapar problem för föreningens verksamhet. Något som Linda Bagge, ordförande i Burlövs Ryttarförening, BURF, intygar.
– Vi styrelsen har jobbat intensivt under helgen att en lösning som, förhoppningsvis, alla kan acceptera, även om det innebär längre dagar både på eftermiddagen och kvällen.
Föreningen hade före torsdagen två ridhus att utnyttja. Det gamla och det nya. I det gamla ridhuset fanns hela ponnyverksamheten för de yngsta, från 6 till 13 år.
– Vi har ungefär lika många ungdomar som vuxna och allt har tidigare fungerat bra parallellt i de båda ridhusen, åtta timmar varje dag.
Hon intygar också att BURF för barnen fungerar som en fritidsgård.
– Vi hade också en kiosk i den gamla delen som nu också är stängd så alla får samsas i vi nu har som klubbrum. Det innebär ju bland annat att barnen inte kan få köpa fika som de brukar. Det innebär också att vi mister ne inkomst på 60.000 till 70.000 om året.
 
Har en bra ekonomi
Linda Bagge berättar också att föreningen var nära konkurs för ett år sedan, men att man hämtat sig sedan dess och ligger nu på plus.
– Vi har idag en omsättning på cirka fyra miljoner kronor och en stor del av detta är löner till våra anställda.
Hon medger att den närmaste framtiden känns osäker.
– Det är ju mycket som ska klaffa med de nya tiderna så ju innebär att ridtiderna sträcks ut till att gälla från halv fyra på eftermiddagen till 21.30 på kvällen och vi vet ju inte om alla medlemmar har möjlighet att anpassa sig till detta. Det kan betyda mycket för ekonomin.
Hon tillägger också att för den enskilde medlemmen/ryttaren innebär de nya tiderna att då måste komma ännu tidigare.
– Innan de rider ska hästen ryktas och göras i ordning och det tar lite tid. Men jag har min förhoppning att det ska fungera enligt förslaget.
Föreningen äger idag 20 hästar och med den goda ekonomin hade man hoppats på att kunna köpa in en ny häst om året, men just nu vet man inget.
 
Nytt ridhus??
Om ett nytt ridhus ska byggas som ersättning för det som nu rivs är oklart enligt Johan Sjöberg.
– Men just nu ser vi inget ljus i tunneln. De gamla ridhuset är K-märkt, vilket innebär att de ställs särskilda krav på ett nytt, med bland annat putsade väggar. Så kanske om ett år!
Johan Sjöberg medger att man tittat på det alternativet.
– Men just nu har jag inga besked att ge. Det ligger inte heller iu mina händer utan det måste till pengar från politikerna, tillägger han.
 
Riskerar en bra verksamhet
Linda Bagge månar mycket om de unga i föreningen.
– Som det är tar de äldre barnen gärna hand om de yngre. Dessutom finns här alltid vuxna att prata med. Vi vill ha det så jämställt som möjligt.
– Många av ungdomarna kommer hit varje dag och sitter ofta här på kvällarna och de hjälper ofta till med göromålen här, om de är medlemmar. Vi vill de ska vara det eftersom de då är försäkrade om något skulle hända. Vi är också noga med att belöna de som hjälper till.
– Vi ligger ju också bra till geografiskt.
Osäkerheten ligger nu i hur medlemmarna reagerar på det nya schemat.
– Accepteras det inte så blir en viss avveckling.
Hon påpekar också att det inte var någon överraskning att det gamla ridhuset var i dåligt skick.
– Men när vi fick så kort varsel så var det en hård smäll när vi tyckte vi äntligen hade råd att göra sådant som vi inte kunnat göra tidigare.
– Men gemenskapen sitter trots allt inte i lokalerna utan i oss människor mellan, tillägger Linda Bagge.
 
Tommy Paremo
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.