Julgranens historia på Burlövs Center

Publicerat: 29 november, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 404

– Julgranen kom till stora i högreståndshemmen troligen i mitten av 1700-talet, medan borgarhemmen började under 1800-talet, berättar Cecilia Gagge, ordförande i Bara Härads Hembygdsförening, medan hon pyntar den större julgranen i montern å Burlövs Center.
– För de mindre bemedlade, torpare, drängar och andra i samma situation tog man till sig granen först en bit in på 1900-talet och då ofta på ett speciellt sätt. – – Det är inte lätt att få in en stor gran om man har åtta barn, som många hade, och bor i en etta med kök.
– Granen hos dem var ofta liten och hängdes i taket. Inte heller hade man råd med så mycket pynt som glitter och ljus, så det fick blir vadd och potatis inlindade papper. Efter julen kunde man ju äta upp potatisarna.Och ljus var för dyrt.
I morgon lördag den 30 november klockan 11.00 blir det vernissage i Kreativa rummet på Burlövs Center av den utställning som Cecilia Gagge och några till byggt upp för att ge en mysig och lärorik utställning om julgranens historia.
– Vi vill med den här uppsökande pop up utställningen bredda vår målgrupp och göra folk nyfikna på ett besök på den gamla prästgården som är en riktig pärla och ett viktigt kulturarv, säger Cecilia Gagge.
 
Julstuga i prästgården
Prästgården, som är byggd 1773 ligger i Burlövs By och är inrett som ett museum.
– Den visar hur ett prästhem såg ut under slutet av 1800-talet, tillägger Gagge.
Utställningen på Burlövs Center finnas kvar till årskiftet, men redan under helgen 7-8 december blir det julstuga i den gamla prästgården klockan 12-16.
– Där ska vi visa sysslor och hantverk som kan ha förekommit i prästgården veckorna före jul, det vill säga bland annat ska ljus stöpas, kopparn ska putsas, gorånen och struvorna ska bakas, senapen malas, fisken lutas julpyntet tillverkas.
Dessutom visas i salen en liten utställning med våra vanligaste julblommor och deras historia.
Det blir också julpyssel för barnen och Burlövs folkdansgille sprider julstämning med traditionella julsånger.
 
Tommy Paremo

Comments are closed.