Inga lokaler för Burlövs äldre

Publicerat: 10 oktober, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 394

– När jag ringde för att, som vanligt, boka Arlövs teater för vårens kurser i zumba fick jag veta att det visade rött på alla datum, men det brukar ordna sig så jag väntade en vecka, men fick samma besked då. Arlövs teater var bokad hela veckorna av Arlövsrevyn från mitten av november till slutet av april nästa år, berättar Jan Andersson, verksam i PRO Burlöv.
– Jag säger inget om att Arlövsrevyn behöver hela teatern hela den tid de bokat, men jag är mycket kritisk mot att fritidsnämnden missat att informera oss och alla andra föreningar som brukar använda Arlövsteatern och det nya avtalet. Och det är ont om alternativa lokaler i hela Burlövs kommun, tillägger Jan.
Roine Olsson, ordförande i PRO Burlöv, är också kritisk mot den bristande informationen från kommunen angående uthyrningen av Arlövs teater.
– I mitten av januari skulle vi ha ett tredagarsarrangemang för barn för 38.e året i rad, det brukar komma ett 80-tal barn varje dag, men nu vet vi inte hur det blir, berättar han.
– Vi brukar också ha våra medlemsmöten i teatern och det kommer 80-90 personer varje gång till dessa.
Jan Hansson betonar att PRO inte är den enda föreningen i Burlövs kommun som utnyttjar teaterns rymliga lokal.
– Där är också andra som arrangerar folkdanskurser och andra sammankomster, betonar han.
 
Mycket illa skött
Elisabeth Skölderud, ledamot i styrelsen för SPF Åkarp, intygar att de också brukar hyra in sig på Arlövs teater, men att den nyvaknade situationen kan bli problematisk, främst med tanke på bristen på information från kommunens tjänstemän.
– Vi hyr inte så ofta som PRO, men nu får vi sätta oss ner och fundera på var vi ska ha dessa arrangemang, nu när kommunen inte haft någon framförhållning.
Hon menar bestämt att, särskilt med tanke på bristen på samlingslokaler i kommunen, att man borde sälja in idén när man gör en sådan förändring som man nu gjort.
– Det hela är mycket illa skött, säger Elisabeth Skölderud.
 
Har bett om ursäkt
– Vi har haft kontakt med bland annat PRO och bett om ursäkt att vi inte meddelat dem och andra föreningar om förändringen i det nya avtalet med Arlövsrevyn, säger Jane Andersson, kultur- och fritidschef.
– Vi har också erbjudit dem andra lokaler som ersättning.
Orsaken till att Arlövsrevyn ville ha och fick förändringen i avtalet som inenbär att de hyr Arlövs teater hela veckorna under repetitions- och speltiden, i stället för torsdag till söndag, är jobbet att ta bort alla stolar i hundramannasalen och sätta tillbaka dem igen, varje vecka.
– Det är ett stort jobb och vi ville också gå dem till mötes med tanke på att Arlövsrevyn är så viktig för orten och kommunen, genom att de sätter oss på kartan. Därför vill vi värna om dem, berättar Jane Andersson.
Hon påpekar samtidigt att kommunfullmäktige i början av året tog beslut och avsatte pengar till att bygga ett aktivitetshus med plats för bland annat föreningslivet.
– Frågan ligger just nu hos planavdelningen och det betyder att det finns beslut och pengar avsatta. Nu gäller det bara var denna byggnad ska placeras.
Jan Andersson intygar att de fått en ursäkt för bristen på information och förslag på andra lokaler.
– Men det är inte helt enkelt eftersom det också där finns andra verksamheter att samsas med och de krävs ett visst utrymme för våra medlemsmöten, zumbadansen plus för de folkdanslag som också tränat i teatern.
 
Ingen klagar på Arlövsrevyn
Något svar på vart PRO och övriga föreningar ska flytta finns alltså inget än. Alla betonar dock att ingen skugga ska falla på Arlövsrevyn som framförde ett önskemål som fritidsnämnden uppfyllde i avtalet.
 
Tommy Paremo
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.