Inbrottsdrabbad sommar i Arlöv och Åkarp

Publicerat: 17 oktober, 2014

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 1911

Antalet inbrott i Burlöv var mer än dubbelt så stort den här sommaren jämfört med förra. Men till skillnad från vad många tror är det inte under semestern utan nu i oktober och november som den verkliga inbrottssäsongen sätter fart.

– Det bästa skyddet man kan ha mot inbrottstjuvar är bra grannar. Som ser vad som händer och som går fram och ställer frågor och reagerar om de plötsligt ser till exempel en röd skåpbil på grannens uppfart.

Det säger Magnus Fornell, polisinspektör med Burlöv som ett av sina tjänstgöringsområden. Två dagar i veckan befinner han sig fysiskt på medborgarhuset i Arlöv där han bland annat ägnar sig åt att analysera och försöka se trender i inbrottsstatistiken i kommunen.

– Det är för få inbrott för att se några tydliga tendenser, säger han när inbrottsstatistiken som har gått från 6 inbrott till 14 under sommarmånaderna i Arlöv och Åkarp kommer på tal.

Så skyddar du dig från inbrott enligt Magnus Fornell

  1. Prata med grannarna. Om du reser bort och ingen ska vara i huset – berätta det.
  2. Om du ser en bil i kvarteret som verkar misstänkt – gå fram och fråga helt vänligt om du kan hjälpa vederbörande. Kriminella tycker inte om att de har ögonen på sig.
  3. Ha inte för stor tilltro till larm. Tanken med dem är att tjuven ska gå vidare till nästa hus. Men snabba inbrott på fem minuter låter sig inte hindras av larm.
  4. Använd kassaskåp för det mest värdefulla till exempel arvegods. Det stoppar spontantjuvarna men kanske inte de mer planerade inbrottstjuvarna.
  5. Använd belysning med skymningsrelä. Då tänds huset automatiskt när det mörknar. En vanlig timer genomskådas snabbt om tjuvar har huset under bevakning.
  6. Använd mobilen – fota registreringskyltar och fordon som verkar misstänkta. Det underlättar polisens arbete
  7. Var ute och rör dig i området. Ju mindre människor i rörelse desto bättre för inbrottstjuvarna.

– Jag har mer upplevelsen av att inbrottsstatistiken ligger på samma höga nivå i Burlöv år från år. Inbrottsnivån är generellt för hög i Burlöv och det har gjort att vi har haft olika inbrottsprojekt lite då och då för att förebygga.

Det är inte på sommaren när husen står semestertomma som de flesta inbrott sker i Burlöv, utan nu i skydd av mörkret från mitten av oktober fram till mitten av januari , berättar Magnus Fornell. Hela 60 procent av alla inbrott sker i Burlöv då. Och orten som sådan är betydligt mer inbrottsdrabbad än vissa delar av Malmö med motsvarande bebyggelse, menar han. Förklaringen till det är att kommunen ligger som den gör – inklämt mellan två stora vägar. Det gör att inbrottstjuvarna har lätt att ta sig till och från husen här.

Normalt sätt är det betydligt fler inbrott i Åkarp än i Arlöv, berättar Magnus Fornell. Och även tillvägagångssättet hos inbrottstjuvarna skiljer sig åt mellan de båda byarna.

– I Åkarp har det ofta rört sig om internationella stöldligor som har härjat. I Arlöv däremot har det mer varit kriminella lokalt i Arlöv som har begått inbrott.

  • IMG_3857-2
  • IMG_3854

Comments are closed.