Hjärtefråga få fler folk till kyrkan

Publicerat: 24 augusti, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 796

– För oss är det en hjärtefråga att få fler folk till kyrkan och dess verksamheter. I synnerhet vill vi skapa ett ökat intresse bland unga människor, säger Anneli Kihlstrand, ordförande i Burlövs församlings kyrkoråd sedan åtta år, två perioder, invald som representant för Framtidens kyrka.
Den 17 september i år är det kyrkoval, det vill säga val av de personer som ska få förtroendet att styra den svenska kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.
Vid förra kyrkovalet 2013 fanns det 7878 röstberättigade i Burlövs församling, varav 1212 gick till valurnorna och lämnade sin röst.
– Det var förfärande få, menar Anneli Kihlstrand.
– Det innebar att 15 procent röstade, men det var å andra sidan ett bättre resultat än på riksnivå där antalet röstande var 13 procent.
I år hoppas hon ändå på fler röster och fler som vill engagera sig i det kyrkliga arbetet och verksamheten.
– Vi har faktisk fått en ny skjuts med fler som är aktivt engagerade i församlingslivet. Det är många frivilliga som nu är engagerade i vår kyrka och vår tro.
– Vi har startat ett starkt utvecklingsarbete i församlingen bland annat i form av det vi kallar Projektet och som fått stöd av Europeiska socialfonden. Genom den är flera personer på väg tillbaka till arbetsmarknaden.
– Vi har också bland annat en second handbutik, tillägger Anneli.
– Plus att vi driver två förskolor i församlingens regi, förskolan Prästkragen i Arlöv och nystartade Lindhaga förskola i Åkarp. Vi tycker att det är viktigt att kyrkan är närvarande med verksamhet i både Arlöv och Åkarp.
 
Ligger i startgroparna
Engagerade i Burlövs församling ligger nu i startgroparna för att få ut information om kyrkovalet.
– Det kommer naturligtvis information i församlingsbladet, men vi ska också gå ut på gatorna och prata med folk och påpeka hur viktigt det är att de röstberättigade verkligen utnyttjar sin rätt att rösta även i kyrkovalet.
Hon påpekar också att hon tycker det är viktigt att främlingsfientliga och rasister inte tar plats i den kyrkliga församlingen.
– Vi i Framtidens kyrka vill inte heller politisera verksamheten i Kyrkorådet, men det finns ju olika partier och det viktiga är att folk verkligen röstar.
Från måndagen den 4 september är det möjligt att förtidsrösta i församlingshemmet.
– Dessutom ska vi tisdagen den 5 september ha ett valcafé i församlingshemmet det det finns möjlighet att träffa alla valbara kandidater.
De partier som ställde upp i valet 2013 var Arbetarpartiet-Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Framtidens kyrka i Burlövs församling och Sverigedemokraterna.
Framtidens kyrka fick då 7 mandat, Socialdemokraterna 6 mandat, Borgerligt alternativ 4 mandat och Sverigedemokraterna 2 mandat.

Comments are closed.