Historiskt många varslade

Publicerat: 7 april, 2020

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 318

Det är idag historiskt många som är varslade. Bara förra veckan fick vi in drygt 18.000 varsel. men samtidigt ska vi vara medvetna om att alla varsel inte leder till uppsägningar, sade Arbetsförmedingen generaldirektör Maria Mindhammar vid gårdagens presskonferens.

  • Samtidigt laddar vi för en ökad arbetslöshet, tillade hon.

Analyschefen Annika Sundén påpekade att arbetslösheten ökar helt enligt en tidigare prognos.

  • Redan innan utbrottet av coronaviruset och dess följder såg vi en avmattning i konjunkturen, men antalet varsel har ju ökat markant i slutet av mars så totalt uner hela mars kom det in 36.800 varsel och av dem är 4.130 varsel på grund av nerläggning inklusive konkurser.

Hon påpekade nogsamt att dagens kris är en hälsokris.

  • Och den kommer att gå över. Vi vet bara inte när. Men det kommer troligen att gå snabbt uppåt när det är över. Därför att statens stöd viktigt så att det finns fungerande företag som kan köra igång. Därför kommer troligen många också att ansöka om korttidspermitteringar. Så just nu handlar det mycket om effekterna av statens stödpaket och om tiden.

Privata tjänsteföretag

Annika Sundén visade också på att det för närvarande är främst privata tjänsteföretag som drabbas. Så exempelvis har 37,6 procent av hotell och restaurangnäringen drabbats, 27,7 procent av bemanningsaföretagen, 10,1 procent av transportnäringen och handeln till 7,3 procent.

  • De olika näringarna påverkar också Sveriges ekonomi i olika hög grad. Så till exempel utgör hotell och restaurangnäringen 30 procent av bruttonationalprodukten, BNP, industrin 17 procent, handel 10 procent och byggsektorn 6 procent.
  • Vi ska också tänka på att före nergången hade vi ett väl fungerande näringsliv på hög nivå med många kvalificerade medarbetare varav många idag inte har någon sysselsättning. Och det kommer att vara efterfrågade när efterfrågan på arbetskraft ökar igen.
  • Samtidigt finns det fortfarande efterfrågan på arbetskraft. Då främst inom vård, omsorg och utbildning. Men också inom lager och de gröna näringarna, tillade Annika Sundén, som också påminde om att det inte handlar om någon dramatisk ökning av de arbetslösa i Sverige – än.

Tommy Paremo

Comments are closed.