Här får hon vara sig själv

Publicerat: 13 juni, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 3338

– När hon kommer hem från skolan har inget hänt, men när hon kommer hem från scouterna är hon glad, det är en stor skillnad, säger Celestine Voss om sin 11-åriga dotter Nefertites reaktion på de olika verksamheterna.
Nefertite, som har högfunktionell autism och ADHD, har utvecklats enormt som person och har funnit kunskap, glädje och vänskap i hennes stora fritidsintresse i Burlövs Scoutkår i Åkarp.
– Där har hon alltid blivit välkomnad och sedd för den hon är, tillägger Celestine.
– Det var när hon var sju år som hon kom hem med en lapp om scouterna och sade bestämt att ”dit vill jag gå”. Vi provade att märkte snart att hennes utbrott blev allt färre.
-Hon växte in i verksamheten mycket eftersom de lät henne vara som hon är och idag har jag hundraprocentigt förtroende för scoutkårens verksamhet för Nefertites del, framhåller Celestine.
 
Skolans värld rutig
– Det finns många likheter mellan skolans värld och vår inom scouterna, påpekar Patrik Mårtensson, ordförande för Burlövs Scoutkår.
– Men det finns också många olikheter. Vi lär båda ut vad som ska göras, men skolans värld är väldigt rutig, men hos oss är allt frivillligt.
Han medger att scoutrörelsens tidigare verksamhet uppfattades och också var lite flummig.
– Men man har tagit tag i det hela och blivit styrd till det bättre. Vi har utbildningar för både ledare och scouter i bland annat något som heter Trygga möten och handlar om att förbytta mot övergrepp. Allt handlar om barnens säkerhet och trygghet.
– Det är också mycket viktigt för oss att verksamheten ska stärka barnens självförtroende och att vi ska acceptera varandras olikheter.
 
Nefertite starkare
Celestine intygar att hennes dotter blivit mycket mer självsäker och trygg och vågar säga ifrån mot andra på ett bra sätt.
– Det finns de som uppfattar scoutrörelsen som töntig, men de som säger det till henne får svaret att hon minsann kan klara sig själv ute i naturen vilket de andra inte kan och då blir de tysta.
– Vi arbetar hela tiden med att ge dem många ”verktyg” de kan ta med sig ut i livet. De lär sig också att hjälpas åt utan att diskutera så mycket, fyller Patrik i.
– Man kan säga att allt vi gör fyller en mening och funktion. Här är aldrig något som nekar när de får en uppgift och ledarna är delaktiga i samma process som övriga scouter.
 
Fick gå ifrån
Han berättar också om ett tillfälle och exempel på hur Neferitite är accepterad och hennes diagnos.
– Hon var med i en verksamhet inne i huset tillsammans med de övriga, medan jag höll på med att byta en tröskel utanför huset. Plötsligt var hon av någon anledning tvungen att lämna gruppen, det blev tydligen jobbigt för henne där, och kom då ut till mig och fick en uppgift att sopa undan lite.
– Hon gjorde vad hon blev tillsagd och gick efter en stund tillbaka in till de övriga och fortsatte där utan någon kommentar från ledare eller övriga scouter. Alla har accepteras att Nefertiti ibland måste få göra något annat och det utan kommentarer. Hon får vara sig själv.
 
Tilldelats fondmedel
Nyligen fick Nefertite, vid en högtidlig utdelning på Eslövs folkhögskola, ta emot 7.000 kronor av fondmedel från Fritidsfonden där. Det är en unik fond eftersom den bland annat riktar sig till individer som har någon form av funktionsnersättning.
De fondmedel hon tilldelades gör att Nefertite kan förverkliga att åka med scoutkåren på olika läger och att införskaffa välbehövlig scoututrustning.
Nu finns pengarna på hennes konto så i dagarna ska vi köpa allt det hon vill ha och behöver, intygar mamma Celestine.
 
Instiftad av blivande fritidsledare
Fritidsfonden och Skånerock är instiftad av blivande fritidsledare vid Eslövs folkhögskola 1997 och har sedan 1998 delat ut 1,5 miljoner kronor till spännande och intressanta fritidsprojekt för personer med funktionsnersättning i Skåne. Fondmedlen delas ut i samband med fritidsledarnas avslutningsdag på Eslövs folkhögskola.
 
Tommy Paremo

Och här visar en nöjd Nefertiti upp beviset. Pengar som hon ska använda till olika scoutläger och scoututrustning.

Och här visar en nöjd Nefertiti upp beviset. Pengar som hon ska använda till olika scoutläger och scoututrustning.

Här i mitten Nefertiti glad och nöjd bland kompisarna i Burlövs Scoutkår.

Här i mitten Nefertiti glad och nöjd bland kompisarna i Burlövs Scoutkår.

Hon lyssnar med respekt när ledarna pratar och informerar.

Hon lyssnar med respekt när ledarna pratar och informerar.

Iakttar stillsamt när märken delas ut…

Iakttar stillsamt när märken delas ut…

… och sjunger med i scoutsången när kvällens övningar är slut.

… och sjunger med i scoutsången när kvällens övningar är slut.

DSC_0987

Comments are closed.