Hans lådbilar skapar ringar på vattnet

Publicerat: 18 februari, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 1923

I 20 år har Burlövs egen Mr Miyagi hjälpt barn att bygga lådbilar och arrangera tävlingar. Nu uppmärksammas Torgny Wallins engagemang med en utställning på biblioteket i Arlöv.

– Det roligaste med det här är att föra något vidare till barnen och känna deras engagemang. Att de kan konstruera och göra något häftigt som varar av en enkel hög med brädor. Lite som i karatekidfilmerna – i början känns det bara som ett jobb, pojken ser inte helheten. På sätt och vis kan jag känna mig som en motsvarighet till Mr Miayagi ibland. Grundtanken är densamma, säger Torgny Wallin.

Det var sommaren 1994 det hela började. Torgny Wallin gick arbetslös efter att Saabfabriken i Arlöv hade stängt och började då engagera sig allt mer i barnen på Svenshög där han bodde. De skojade, busade och hittade på saker ihop, berättar han. Då dök det upp en artikel i tidningen om en lådbilstävling i Blentarp.

Utställningen ”20 år med barn och lådbilar” pågår mellan den 21/2-10/3 i konsthallen på Arlövs bibliotek.

– Jag tyckte att det lät som en kul grej att göra tillsammans med några av ungarna. Jag föreslog det hela för min granne och när det var dags åkte vid dit tillsammans.

Väl på plats blev Torgny Wallin och de andra förvånade. Nästan 50 deltagande barn var på plats med den ena mer fantastiska lådbilskreationen efter den andra. Alla var engagerade och taggade.

– Men herrejösses, tänkte vi. Så många deltagare så här långt ute i ingenstans! Då skulle vi väl kunna få ihop ett gäng hemma i Arlöv utan problem.

Innan den dagen var slut hade de pratat med tävlingsledaren och förutom all inspiration och glädje – hade de nu med sig en beskrivning av regler och tillvägagångssätt i bagaget. De funderade vidare på hur det hela skulle gå till och löste det mesta helt utan att ens ha tillgång till en snickeriverkstad. Grannen byggde en lådbil som såg ut som en båt. Torgny själv hjälpte några andra barn att snickra ihop rester av bräder från motorvägsbron när Kronetorpsvägen skulle förlängas.

– Och så bestämde vi oss för att ordna en tävling innan året var slut. I september det året blev det verklighet i samarbete med Arlövs motorklubb nere vid Burlövs Center. Vi fixade en ramp. Återigen använde vi överskottsvirke från brobygget. Det blev ett femtiotal startande i vår första tävling.

Sedan dess har det gått 20 år och i princip varje år har Torgny Wallin arrangerat lådbilstävlingar i kommunen. Och allting har skett på ideell basis, berättar han.

– Det har varit en hobby för mig hela tiden, men jag kunde lägga extra mycket tid i början eftersom jag inte hade något jobb då. Jag har varit runt i skolorna och pratat i klasserna om att dra ihop lådbilstävlingar och jag har tryckt upp lappar så de kunde anmäla sig.

I dag har Torgny Wallin bland annat ett samarbete med Multiteket i Arlöv där han anlitas för att sysselsätta barnen i framför allt Arlöv.

– Att slå itu saker kan de ofta redan men att av en till synens obetydlig hög med brädor skapa något väldigt häftigt om man bara organiserar det – det är häftigt för barnen att få vara med om.

Torgny Wallin har även satt samman ett lådbilskoncept och skickat vidare till Malmö kommun. Rosengård nappade och byggde några bilar men de ställdes sedan undan, enligt Torgny Wallin.

– Det är lite synd för det här med lådbilar kan ge många ringar på vattnet i ett område. Det blir något att samlas kring. Någon kanske tar med fika och så kommer förra årets lådbilsbyggare ner och ger sina bästa tips.

Malin Lindgren

redaktionen@burlovsnyheter.se

 

Comments are closed.