Folkhögskolan Hvilan 150 år

Publicerat: 7 april, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 1387

Folkhögskolan Hvilan är landets äldsta folkhögskola. Den inrättades 1868 av lantbruksklubben i Bara härad på initiativ av politikern Ola Andersson och under medverkan av en för ändamålet bildad garantiförening.
Skolan firar alltså 150 år i år och det sker den 21 april med öppet hus kl 10-14.
– Det är en högst livaktig skola som har förändrats genom åren och följt demokratiseringen, säger rektor Eduardo Gran Villanuevas.
– Det som från början benämndes som en lantbruksskolan har ju förändrats efter hand som jordbruket har förändrats och vi påverkas ju hela tiden av globaliseringen.
– Lantbruksskolan försvann på 1960-talet. Folkhögskolan av idag försöker möta behoven och är ett möte mellan olika grupper i samhället. En form av kulturell mötesplats för män och kvinnor.
– Hit kommer de som behöver olika former av yrkesutbildning och vi möter hela tiden nya målgrupper. Vi vill ge alla chansen, vilket är lika viktigt då som nu. Tidigare kämpade vi för att få en demokrati, nu för att få behålla den.
 
Måste vara relevant
Eduardo påpekar att det är viktigt att skolan är relevant hela tiden.
– Folkhögskolan måste hela tiden utvecklas och ligga i framkant och passa in i en ”låda” som är fruktbar.
– Därför samarbetar Hvilans folkhögskola hela tiden med andra partners, som Burlövs kommun.
– Och när det gäller exempelvis rättsvisehandel samarbetar vi med organisationen IM, Individuell Människohjälp, i Lund. Vi har också och planerar samarbeten i Malmö, Lund, Höör, bland annat med SFI-utbildningar.
– Vi har också motivationskurser för unga och nya i landet som inte vet vad de ska och vill göra. Kort sagt har vi kurser som vara från tre veckor till tre år i vårt utbud. Bland annat en ny fritidsledarutbildning.
Totalt sett har skolan idag ungefär 750 elever.
 
Stolta över samarbetet
Han framhåller också att man är stolta över att skolan finns i Burlövs kommun och över de goda relationer med har med kommunen.
Eduardo har varit rektor för Hvilans folkhögskola i fyra år och trivs utmärkt, liksom biträdande rektor Finn Malmgren, som dock varit på skolan i 15 år.
– Ja, kärnan har hela tiden varit densamma och jag hade inte varit kvar så långe om jag inte trivts så väl, påpekar Finn.
 
Firar med Öppet hus
Alla åren och händelser, båda gamla och nya ska firas den 21 april med Öppet hus klockan 10-14.
– Och då är alla välkomna, framhåller både Eduardo och Finn.
Det blir uppträdande av en teatergrupp, musik och man har engagerat Cirkus Rhodin.
– Dagen erbjuder också Hvilan-loppis på gården, rundvandring i folkhögskolans lokaler, korv och fika i caféet och djupdykning i Folkhögskolan Hvilans historia med tidigare rektor Jan Danielsson, berättar Eduardo.
– Och passa på att träffa studerande och pedagoger som berättar om studier på folkhögskola, tillägger han.
 
Tommy Paremo
 
Fakta:
Hvilans folkhögskola inrättades i en nedlagd vägkrog på sträckan Malmö–Lund. Denna byggnad brann ned i mars 1874, men en ny byggnad uppfördes samma år och stod färdig i november.
Vid skolan finns också sannolikt Sveriges äldsta gymnastiksal i en egen fristående byggnad från 1884 med inspiration av danska gymnastikhus. Vid mitten av 1900-talet hölls där också emellanåt musikkonserter, uppskattade inte minst på grund av lokalens goda akustik. 1991 byggnadsminnesförklarades gymnastikbyggnaden.
 
Ola Andersson i Nordanå, senare Burlöv och Malmö, född 2 november 1837 i Nordanå, Görslövs församling, Malmöhus län, död 11 juli 1919 i Malmö, var en svensk riksdagsman. Han var starkt intresserad av en förbättrad folkundervisning, och främjade slöjdundervisningen inom ortens folkskolor samt varit ordförande i styrelsen för folkhögskolan Hvilan för manliga elever (från dess stiftelse 1868 till 1919), sedermera även i styrelsen för den kvinnliga folkhögskolan och för lantmannaskolan där (till år 1902).

Comments are closed.