Filippa tränar tufft inför VM

Publicerat: 14 juli, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt, Sport

Visningar: 1014

I början av augusti är det dags för 17-åriga Filippa Ferm från Åkarp. Då åker hon för att tävla i VM i Crossfit i Madison i USA – och hon hoppas på en topplacering.
– Det skulle vara kul att komma bland de fem bästa, säger Filippa när hon tar en paus i träningshallen på Industrilokalen i Malmö.
Hon är nybakad svensk ungdomsmästare i crossfit och i höstas blev hon tvåa i nordiska mästerskapen i sin klass. Dessutom har hon tidigare två topplaceringar i två raka VM på sin meritlista.
Om det ska bli någon pallplats den här gången på VM vill hon inte spekulera i.
– Men jag är en tävlingsmänniska och alltid tävlat i allt jag har gjort. Det som nu gäller att jag ska göra det bästa jag kan. Konkurrensen i USA är stor.
Hon har av andra beskrivits som ett underbarn inom crossfit, men Filippa nöjer sig med att se det som en idrott, samtidigt som hon läser på naturlinjen på gymnasiet.
Under terminerna tränar hon ett pass om dagen, sex dagar i veckan, med endast en vilodag. Nu gäller hårdsatsning inför VM.
– Nu tränar jag åtta pass i veckan och kommer att göra så tills två veckor innan VM enligt det schema som min coach och jag lagt upp, berättar hon.
Därefter ska jag ta det lite lugnare och köra på igen de sista dagarna för att kunna maxa när det väl är dags.
 
Tidigare gymnast
Hon har tidigare bland annat tävlat i truppgymnasik, men det var hennes storbror som lockade över henne till crossfit.
– Ja, egentligen var det hans idrottslärare som var coach här på gymmet som lockade hit honom och med honom följde jag och den övriga familjen. Och det var för tre och ett halvt år sedan.
Sin första tävling i crossfit genomförde hon 2015 i Halmstad och sedan dess gäller några tävlingar om året i Sverige.
– Här i Sverige är konkurrensen i min åldersgrupp, 16-17 år, inte så stor och det finns några fler i Europa. De flesta finns i USA.
Hon beskriver sporten som en kombination av styrka och kondition.
– Ja, uthållighet, tillägger hon.
 
Vanligt yrke
Hon är idag sponsrad av några företag.
– Men annars måste jag betala allting själv, säger Filippa.
Det finns en möjlighet på sikt att bli proffs inom crossfit, men det är inget mål hon har idag.
– Nej, just nu ska jag ha min utbildning och någon form av yrke. vilket vet jag inte än.
Samtidigt avvisar hon inte helt tanken på att vara proffs under några år.
– Det är som sagt inget jag funderar på, men jag avvisar inte tanken helt.
Just nu är i alla fall sikte och fokus helt inställt på kommande VM i USA.
 
Fakta:
Crossfit Inc. är ett träningsföretag och tillika gymkedja med säte i USA. Företaget grundades av den före detta gymnasten Greg Glassman.
Crossfit lär ut en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar och som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Metoden är ett slags hybrid av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik, löpning och intervallträning, och syftar till att skapa en så komplett och allsidig utövare som möjligt. I motsats till exempelvis bodybuilding inriktar sig Crossfit på resultat i form av förbättrade fysiska prestationer och inte på att ”skulptera” kroppen. Träningen är särskilt populär inom militären, polisen och räddningstjänsten samt bland kampsportare.
Exempel på övningar som utförs i Crossfit är frivändningar, militärpress, bänkpress, marklyft, armhävningar, handstående armhävningar, räckhävningar (”pullups” eller ”chins”), dopp (”dips”), uppmusklingar (”muscle-ups” – att dra sig upp till raka armar i romerska ringar), knäböj, löpning, hopprep, rodd och lådhopp (”box-jump” – jämfotahopp upp på en låda) och burpees.
 
SM
CrossFit-SM har anordnats sedan 2009.
 
VM
Crossfit Games (VM) är ett årligt evenemang som arrangeras av Crossfit Inc. sedan 2007. Företaget marknadsför tävlingen som det ultimata fitness-testet och menar att den som vunnit tävlingen kan titulear sig världens mest vältränade person (”The Fittest On Earth”). 2007-2009 gick tävlingen av stapeln på en ranch i Aromas, Kalifornien. 2010 flyttade tävlingarna till Carson, Kalifornien (Los Angeles), där de hölls till 2016. Från och med 2017 hålls tävlingarna i Madison, Wisconsin.
 
Filippa Ferm 1
Crossfit Games avgörs (2017) i följande klasser:
• Teens 14-15 år (flickor & pojkar) – infördes 2015
• Teens 16-17 år (flickor & pojkar) – infördes 2015
• Damer & herrar (18-34 år)
• Masters 35-39 år (damer & herrar) – infördes 2017
• Masters 40-44 år (damer & herrar)
• Masters 45-49 år (damer & herrar)
• Masters 50-54 år (damer & herrar)
• Masters 55-59 år (damer & herrar)
• Masters 60+ år (damer & herrar)
• Teams (mixade lag bestående av 3 damer och 3 herrar)
I dam-, herr- och lagklasserna är antalet tävlande 40 personer/lag. I övriga klasser tävlar 20 personer.
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.