Färre skuldsatta – mer skulder

Publicerat: 20 november, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 309

Svenskarnas skulder till Kronofogden är rekordhöga. Detta trots att antalet personer som har skulder hos Kronofogden minskar. Skulderna ökar allra mest bland kvinnor, även om männen fortfarande står för den största delen av skuldberget.

– Det verkar som att det är ett tuffare klimat för skuldsatta idag än för fem år sedan. Det är ju bra att det inte är lika många som är skuldsatta idag, men det är en oroande utveckling att det går sämre för de skuldsatta än vad det gjort tidigare, säger Anders Johansson, VD på informationstjänsten Ratsit.

Informationstjänsten Ratsit har kartlagt hur svenskarnas skulder utvecklats de senaste fem åren. Helt färska siffror för 2019 från Ratsit visar att antalet personer i Sverige med skulder hos Kronofogden har nått den lägsta nivån på åtminstone fem år. Samtidigt har skuldberget vuxit till högsta nivån på samma period.

71 miljarder kronor

Svenskarnas totala skulder hos Kronofogden uppgår till hela 71 miljarder kronor. Det är en ökning med fyra miljarder kronor, från 67 miljarder kronor i 2014. Skulderna ökar i praktiskt taget hela landet och utvecklingen syns i alla Sveriges län utom Stockholms och Jämtlands län. De kommuner där skulderna ökat som mest är främst mindre kommuner på landsbygden.

Kvinnors skulder står för den största delen av ökningen, hela 3 miljarder kronor av ökningen på 4 miljarder. Detta trots att männen fortfarande står för mer än två tredjedelar av det totala skuldberget och i snitt har nästan 100 000 kronor mer i skuld. Mäns skulder har i snitt dock endast ökat med drygt 15 procent, medan kvinnors skulder har i snitt ökat med över 30 procent

– Det ser ut som att kvinnors privatekonomi har tagit en vändning till det sämre under de senaste fem åren. I alla fall för de kvinnor som har skulder. Trots det är det fortfarande männen som står för de absolut flesta och största skulderna, tillägger Anders Johansson.

Bäst utveckling i Burlöv

Men – Burlöv är en av kommunerna med bäst utveckling i landet, med en skillnad i total skuld på -14 procent och en skillnad i antalet skuldsatta personer på -17 procent jämfört med 2014.

Om man ser på i vilka kommunerna ökat mest ligger Vadsten i topp med en ökning med hela 234 procent och Munkfors med 80 procent, Mullsjö 79 procent och Laxå med 78 procent.

På tio i topplistan på de som minskat mest leder grannkommunen Lomma med 62 procent före Sigtuna med 52 procent och Hällefors 48 procent. En annan skånekommun där skuldberget minskat är Eslöv med 32 procent.

Enligt Ratsits statistik var antalet skuldsatta personer i Burlöv 787 personer under 2019 mot 944 för fem år sedan.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.