Ett spännande vårprogram

Publicerat: 17 januari, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 559

– Vi har i år ett gjort ett spännande program tillsammans med Burlövs församling och har i inledningen en både spännande och dagsaktuell programpunkt som heter Förintelsens minnesdag där vi är glada att vi lyckats engagera Jan Scherman, tidigare TV4, som gjort en cd om demokratin, berättar kulturchefen Jim Broström tillsammans med bibliotekschefen Helena Götesdotter.
– Jan Scherman är bra att få hit just den dagen, söndagen den 27 januari, eftersom han sätter fingret på något mycket aktuellt och håller frågan levande.
Förintelsens minnesdag startar cirka klockan 16.15 i Arlövs bibliotek och avslutas i Arlövs kyrka. Vägen till kyrkan blir ett fackeltåg och i kyrkan blir det cirka klockan 17.00 tal och musik med bland annat Louisa Lyne Trio och Kulturskolans elever.
– En annan programpunkt, som pågår från den 28 januari till den 28 februari, är utställningen, i Arlövs bibliotek, ”Det resande demokratilabbet” där besökaren fysiskt kliver in i den värld där ungdomar vistas dagligen, tillägger Helena Götesdotter.
Utställningen hjälper till att identifiera vanliga berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll.
– Den är utvecklad av och för ungdomar, och riktar sig främst till tonåringar, men är en viktig och lärorik upplevelse för alla, betonar hon.
Båda påpekar samtidigt att mycket av det de gör handlar om demokrati och demokratins innehåll, för alla människor.

Förändring på Möllegården
Programpunkterna på Möllegården kultur har hittills arrangerats inne i kaféet.
– Men nu flyttar vi ut dem i glashallen där utrymmet är bättre och ger utrymme för de som vill till exempel boka en middag inne i kaféet, säger Jim Broström.
Även på Arlövs bibliotek sker en förändring under våren.
– Ja, vi kommer att upphöra med konstutställningar eftersom vi behöver den hallen för bibliotekets övriga verksamhet, påpekar Helena Götesdotter.

Sensuell show
Men allt är inte tungt allvar utan redan den 31 januari kommer Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd till Möllegården för att leverera en sensuell, blodtryckssänkande show med standup och jazz. Med egna och andras sånger inspirerade av Chet Baker, Mose Allison och Monica Zetterlund.
– Kul blir det också när författaren Gunnar Wetterberg kommer för att berätta ur sina böcker om historiska gåtor, skrönor om märkliga kvinnor och män och inte minst om varför skånskan låter som den gör, säger norrlänningen Jim.
Han kommer till Möllegården torsdagen den 28 februari!

Beatlesguru
En höjdpunkt den 21 mars blir när Staffan Olander och David Myhr kommer till Möllegården för att leverera The Story of The Beatles, en levande jukebox.
– Staffan Olander har följt gruppen sedan 1960-talet och även arbetat åt dem genom åren och David Myhr är en av Sveriges ledande Beatlestolkare så det ska bli riktigt kul att höra, menar Jim.

Hela våren
Programmet pekar ut någon händelse i stort varje vecka fram till och med den 3 juni.
– Det är en demokratisk tanke bakom det. Vi vill ha något för alla människor i alla åldrar och öppna portarna med fokus på samhället. Som exempel fortsätter vi samarbetet med Musik i Syd, berättar Jim och Helena.
– På biblioteket har vi exempelvis bokcafé, även för vuxna, sagostunder för de små, programpunkt för de som vill ha lättläst litteratur och vi har ett språkcafé där vi hjälper folk med datorer, tillägger Helena.

Vårens program
2019 års vårprogram finns som vanligt i tryckt form, vilket Jim Broström och Helena Götesdotter visar på bilden, men programpunkterna finns också att läsas dagligen på www.burlovsnyheter.se, under ”På gång”.

Tommy Paremo

Comments are closed.