Ett digert höstprogram

Publicerat: 25 augusti, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 774

– Vi har ett digert program för hösten med barnteater som gemensamt program för biblioteken och Kultur i Burlöv, säger Bibliotekschef Katarina Tollbäck Ericson och får medhåll av Harald Winter, enhetschef Kultur i Burlöv.
Det stora barnteaternumret är så långt fram som den 3 december.
– Men det är Jan Lööfs älskade bildberättelse ”Sagan om det röda äpplet” där man får följa hur ett äpple sätter igång en händelsekedja i den lilla staden, säger Harald Winter entusiatiskt.
– Det är en fantastisk actionpjäs för barn från 4 år.
– En pjäs vi gärna slår ett extraslag för, tillägger Katarina Tollbäck Ericson.
Annars startar barnteatern redan den 28 augusti på Arlövs bibliotek med ”Sagodetektiven Isadora och kattmysteriet. Och två dagar senare, den 30 augusti, blir det Malmö Operas Kickoff på Åkarps bibliotek.
– Förra året var det Kickoff i Arlöv och nu vill vi prova att göra detsamma i Åkarp. Samtidigt fortsätter vi försöken att bilda en teaterförening och vi ska annonsera ut en gemensam bussresa till Malmö Opera och pjäsen ”Spelman på taket”, tillägger Harald Winter.
 
Tidigare säkra kort med nytt
– Under hösten ska vi på biblioteken också ha tre bokcaféer. En för ungdomar två för vuxna. Den ena i Åkarp, vilket är nytt och den andra i Arlöv.
Katarina Tollbäck Ericson pekar gärna på att hösten program innehåller mycket för barn och ungdomar.
– Vi har som vanligt ”Lördag på biblioteket” med något för alla åldrar och alla språk. Det kommer att finnas mycket att se på och lyssna på.
Som exempel nämner hon den 28 oktober då det från klockan tolv finns folk på plats som ska informera om Burlövs Öppna Stadsnät. En halvtimme senare ska biologen Nellie Linander berätta om hur djur ser! Om alla unika varianter som ger djuren totalt olika syn på världen.
– Nellie ska också prata om relationen mellan hund och människa.
Klockan 13.30 visar Frank Madsen från Malmö Reptilcenter upp sin ”räliga” djur!
– Och mellan 13.00 och 15.00 är det vernissage av B Arts utställning Burlövs Skattkammare. Utställning med konst som unga Burlövsbor samlat ihop.
 
Fyra olika författare
Under hösten kommer också fyra olika författare till Burlövs kommun. Det är Helena Thorfinn som, den 12 oktober, belyser biståndarbetets dilemma under rubriken ”Den som går på tigerstigar”.
Den 8 november återkommer Kristina Kappelin till Burlövs kommun. Denna gången till Arlövs bibliotek för att berätta om hur det är att leva i Italien.
Författaren och journalisten Mikael Bergstrand ska den 15 november i Åkarps bibliotek berätta om sina indienböcker och sin pinfärska roman ”Den sorglöse hemsamariten”. En 8o-talskildring frpn Stockholm med både skratt och eftertanke.
Den 28 november kommer Majgull Axelsson till Arlövs bibliotek för att berätta om sin senaste bok ”Ditt liv – och mitt”. En bok där huvudpersonens bror går under på Vipeholm i Lund, en grym anstalt för ”sinnesslöa”.
Katarina Tollbäck Ericson påpekar också att hösten filmer kommer att visas med en helt nu filmkamera.
Det blir en större film och mycket bättre ljud än med den gamla.
 
Möllegården kultur
På Möllegården kultur i Åkarp fortsätter man med familjelördag den första lördagen varje månad.
– Eftersom vi har cykelutställningen kvar en lite tid till så anknyter vi till den med vår första familjelördag då Charlotte och Anders Wikh ger föreställningen ”Du och jag och min lilla cykel”. Dessutom kommer Cykelfrämjandet från Malmö och informerar, säger Harald Winter.
– Samma dag, den 2 september, har vi invigning av Skåneleden och det blir en kulturhistorisk vandring med etnologen Cecilia Gagge.
Lördagen den 23 september blir det ”Avslappningsjazz”
– Det blir madrasser på golvet där man avslappnat kan njuta av musiken.
Under höstlovet blir det spökvandring genom Åkarp.
– Där man pratar om nordiska väsen ur folktron, tillägger Winter.
– Vi kommer också att fortsätta med jazzkaféer under hösten. Och den 6 oktober visar vi samisk konst, vilket ligger väl i tiden.
Både Harald Winter och Katarina Tollbäck Ericson betonar Åsa k Persons vernissage lördagen den 16 september som är ett Piktotek där man kan läna målningar.
– Åsa har gjort målningar i olika storlekar och stilar och delat in dem i kategorier precis som på ett bibliotek. Så har man med sig sitt lånekort går det att låna en målning med hem.
Utställningen är kvar till den 14 oktober.
Kataloget om hösten program finns att hämta på biblioteken och på Möllegården kultur. Det går också att se programmet på internet genom att använda länken nedan:
http://burlov.se/arkiv/biblioteketsnyheter/biblioteket/hostprogrammetarhar.5.7538a1e115dd5fbac2d3c6e4.html

Comments are closed.